whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
ZZen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, weekendsesshin, kracht, acceptatie, strategie, aanvaarden, loslaten, oorlog, onmacht, onrecht, ruzie, vooroordelenOntdek de kracht van acceptatie
Weekendsesshin 31 mei-2 juniAnne Peters & Walter Jacobs / Zen.nl Eindhoven / 18 april 2024

De komende weekendsesshin o.l.v. Anne Peters en Walter Jacobs gaat over acceptatie. Niet over een passieve vorm daarvan, maar over acceptatie als bewuste en actieve strategie om met zuivere aandacht vorm te kunnen geven aan je leven.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding voor deze weekendsesshin o.l.v. Anne Peters en Walter Jacobs van 31 mei t/m 2 juni in Epe.

Waar denk je aan bij woorden als 'accepteren', ‘respecteren’, ‘aanvaarden’, 'loslaten'? Gebruik je ze zelf vaak? Geeft het een positief gevoel? Of voel je weerstand? Werken ze? Of vind je het wat ‘te spiritueel’ klinken? De moeite van het onderzoeken waard!

Nieuwe mogelijkheden door acceptatie

Veel dingen in ons leven en op deze wereld accepteren we niet: oorlog, ruzie, onrecht, geweld, pijn, ziekte, verdriet en onmacht van onszelf en van anderen. We zetten ons schrap, graven onszelf in of komen in actie, alles om de emoties die we voelen te bezweren. Deze strategieën werken op z’n best tijdelijk en voelen uiteindelijk zelden goed. Niet aanvaarden verandert de loop van de dingen niet en leidt ook niet tot inzicht in de werkelijkheid. (Parafrase uit boek ‘Taoïsme. De weg om niet te volgen’ van Patricia de Martelaere) Maar wanneer we leren om de harde en vaak weerbarstige realiteit te omarmen, openen zich nieuwe mogelijkheden. Acceptatie stelt ons in staat om alternatieve oplossingen te vinden voor problemen die eerst onoverkomelijk leken. Het maakt de geest flexibel omdat het ons bevrijdt van de starheid van onze vooroordelen en ons opent voor nieuwe ervaringen.

Ontdekkingsreis

Tijdens onze retraite gaan we samen op een ontdekkingsreis naar de betekenis en kracht van aanvaarden en accepteren, helemaal vanuit onze eigen ervaringen op dat moment. Ter inspiratie putten we uit oude teksten uit het taoïsme en de zen-traditie. Daarnaast kunnen we ook leren van moderne ‘leraren’ als Dai Carter (bekend van TV-programma Kamp van Koningsbrugge) en Sander Aarts (boek ‘Niet te breken’), zeker als het gaat over accepteren en mentale kracht.

'Sesshin' is het Japanse woord voor 'retraite' en betekent letterlijk als 'oefening van eenheid van hart'. Samen brengen we dit weekend voornamelijk in stilte door, met zazen, kinhin en samu (werken met aandacht). En natuurlijk zullen we tijdens de avondmeditaties op vrijdag en zaterdag en tijdens de teisho (lezing) op zaterdag- en zondagochtend dieper ingaan op het thema 'Acceptatie'.

Doe mee aan onze weekendsesshin en laat jezelf verrassen door de kracht van acceptatie.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding voor deze weekendsesshin o.l.v. Anne Peters en Walter Jacobs van 31 mei t/m 2 juni in Epe.