whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, weekendsesshin, opnieuw beginnen, met zen beginnen, shunryu Suzuki, voelen, opleiding, zenleraar, verdriet, rouw, tranen, emoties, introductiecursus, keuzeOpnieuw beginnenHarry Mengers / Zen.nl Nijverdal / 13 juni 2024

Wil jij ook leren opnieuw te beginnen en je leven en gevoelens herontdekken? Doe dat mee aan de weekendsesshin van 20-22 september o.l.v. Harry Mengers en Nicola Kneepkens, met als thema ‘Opnieuw beginnen’ aan de hand van het boek ‘Met zen beginnen’ van Shunryu Suzuki.

De reis die mijn leven veranderde

Twintig jaar geleden begon ik aan een reis die mijn leven voorgoed zou veranderen: de reis van zen. Het voelde alsof ik opnieuw leerde voelen. Dit besef kwam kort na het verlies van een dierbare vriend aan een hersentumor. Binnen zes weken na de diagnose overleed hij op slechts 45-jarige leeftijd. Onze vriendschap begon toen we twintig waren en als dienstweigeraars in Nepal verbleven, waar we twee jaar lang drinkwaterleidingen aanlegden in de bergdorpen van de Himalaya. We steunden elkaar in deze vreemde, maar uiteindelijk vertrouwde wereld en werden vrienden voor het leven.

Plotselinge dood

Zijn plotselinge dood sloeg een gat in mijn ziel. Tot mijn schrik voelde ik echter weinig: geen verdriet, geen rouw, geen tranen. Was ik wel een echte vriend geweest? Deze gevoelloosheid dwong me tot reflectie en actie. In een poging om weer in contact te komen met mijn emoties, besloot ik zijn pad te volgen en schreef me in voor een introductiecursus zenmeditatie in een kelder aan de Oude Gracht in Utrecht. Dit besluit was een ingeving; een noodzaak om opnieuw te leren voelen.

Gouden greep

Deze keuze bleek een gouden greep. Door meditatie kreeg ik inzicht in mijn emotionele blokkades en hervond ik mijn vermogen om te voelen. Het was een fantastisch geschenk. Meditatie heeft mij niet alleen geholpen mijn emoties te begrijpen, maar ook om ze weer te ervaren.

Steeds opnieuw

Het zenpad dat voor mij twintig jaar geleden is begonnen is een ware ontdekkingstocht, waarbij je steeds verrast wordt door opnieuw te kunnen beginnen. Toen ik in de gevorderdengroep voor het eerst Leer voelen wat je wilt voelen las, voelde dat weer als opnieuw beginnen. Zo is ook elke koan opnieuw beginnen. Om nog maar te zwijgen van de ontdekkingstocht die de opleiding tot zenleraar voor mij bleek te zijn.

Wil jij ook leren opnieuw te beginnen en je leven en gevoelens herontdekken? Doe dan mee aan de weekendsesshin van 20-22 september o.l.v. Harry Mengers en Nicola Kneepkens, met als thema ‘Opnieuw beginnen’ aan de hand van het boek ‘Met zen beginnen’ van Shunryu Suzuki.