whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, sesshin, stress, grenzen, contact, eigen lichaam, zelfkennis, natuurSesshin over: Hoe zit je in je vel?Yvonne Joshin Visser / Zen.nl Amersfoort / 6 februari 2024

Tijdens de komende voorjaarsesshin van 14 t/m 20 april gaat het over goed in je vel zitten en het contact met je omgeving. Tijdens de inleidingen krijgt de huid een prominente plaats als zijnde het orgaan waarmee we in de wereld staan. De huid, zowel in fysieke als overdrachtelijke zin.

Voor de eerste van de twee voorjaarsesshins is inmiddels een wachtlijst, voor deze tweede voorjaarsesshin zijn nog enkele plaatsen. Voor meer informatie over deze sesshin en aanmelding klik hier.

Hoe zit je in je vel? Dit lijkt zo’n eenvoudige vraag, maar als je er wat beter naar kijkt, dan is het een vraag naar je diepste wezen. Onze huid, het grootste en meest levendige orgaan van ons lichaam, speelt een cruciale rol in hoe we onszelf ervaren en hoe we in relatie staan tot onze omgeving. Vanaf onze geboorte is het onze tastzin die ons leert over aanraking, liefde, grenzen en onze unieke plek in de wereld.

Digitale interactie

In een tijdperk waarin de digitale interactie vaak de overhand neemt, kan het gebeuren dat we ons minder bewust zijn van de functie van de huid, de aanraking of het geraakt worden. In digitaal contact doet de huid minder mee. We blozen minder en krijgen minder kippenvel, maar leven we daardoor ook niet minder? Het is onze fysieke presentie die ons echt mens maakt. Onze huid vormt niet alleen de grens tussen onszelf en de buitenwereld, maar is ook een krachtige sensor van onze binnen- en buitenwereld.

Stress

We weten allemaal dat acute stress je angstzweet geeft en dat is maar één van de symptomen van de directe relatie tussen het brein en de huid. Transpiratie is maar een van de vele manieren waarop ons denken en voelen gekoppeld zijn aan de huid. De wetenschap ontdekt steeds meer over deze relatie, en er zijn publicaties die een relatie tonen tussen regelmatig mediteren en een gezondere huid. En ook in ons spraakgebruik vinden we de relatie tussen onze huid en ons denken. Bijvoorbeeld in uitspraken als: Iemand met een olifantenhuid, jeuk krijgen van iemand, mijn handen jeuken, en iemand die je onder de huid kruipt.

Sesshin

Tijdens de komende voorjaarssesshin van 14 t/m 20 april, verkennen we dat wat ons raakt en op deze manier verkennen we onszelf. Een week lang duiken we diep in de thema's van huid, tastzin, het raken en geraakt worden. We onderzoeken hoe onze huid ons niet alleen scheidt, maar ook verbindt met alles om ons heen, en hoe dit ons begrip van onszelf en onze relaties met anderen kan verdiepen. De huid als boodschapper en ontvanger.

Uitnodiging

Deze sesshin is een uitnodiging om jezelf opnieuw te ontdekken, om op een diep niveau contact te maken met je eigen lichaam en de rijke wereld van aanraking en verbinding. Het is een kans om te ervaren hoe het is om werkelijk goed in je vel te zitten en om je eigen grenzen diepgaand te verkennen.

Grenzen verleggen

Met de huid houden we de omgeving buiten, maar met de huid staan we er ook voortdurend in direct contact mee. Of je nu zoekt naar diepere zelfkennis, naar manieren om je meer verbonden te voelen, of simpelweg de rijkdom van het fysieke bestaan te herontdekken, deze sesshin biedt midden in de prachtige bossen bij Lochem, de rust en de ruimte je eigen natuur te ervaren. In de stilte van de meditatie hebben we de optimale gelegenheid om onze grenzen te voelen en te verleggen, zodat we ons open kunnen stellen voor dat wat er echt toe doet.


Data komende sesshins

Van 7 t/m 13 april 2024 o.l.v. Floor Rikken (wachtlijst)
Van 14 t/m 20 april 2024 o.l.v. Yvonne Visser
Van 23 t/m 29 juni 2024 o.l.v. Rients Ritskes
Van 6 t/m 12 oktober 2024 o.l.v. Arthur Nieuwendijk