whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Zentuinen, studiereis, Japanse tuin, Clingendael
Wat vertelt de Japanse tuin in Clingendael jou?Redactie / Zen.nl Nederland / 14 mei 2024

Met foto reportage onderaan.

Afgelopen maandag 6 mei organiseerde Jeroen Verstappen een excursie naar de Japanse tuin op landgoed Clingendael in Den Haag. De dag startte met een rondleiding door Johan Feijen. Johan was verantwoordelijk voor de grote renovatie van de Japanse tuin in de jaren negentig. Niemand wist nog wanneer en hoe de tuin is ontstaan de informatie hierover is tijdens de oorlog verdwenen. Samen met zijn Japanse vrouw heeft hij in Japan stad en land afgezocht om de geschiedenis van de tuin zo goed mogelijk te achterhalen. Johan vertelde over de opbouw van de tuin, de restauratie, de relatie met Japan en de eigenaresse. Lees hier een uitgebreider verslag van dezelfde excursie een jaar geleden. Vervolgens zijn we in stilte de Japanse tuin ingegaan en hebben we haiku's geschreven.

De Japanse tuin wordt ook wel ‘spiegel van de ziel’ genoemd, een spiegel waarin je je ware natuur kunt ontdekken. Een van de leerpunten: langer kijken!

Wil je ook op de hoogte blijven van Japan gerelateerde zen activiteiten? Meld je aan voor de mailinglijst via het contactformulier onderaan de site: overige-activiteiten/studiereis-zentuinen

November 2024 (reeds volgeboekt) en november 2025 organiseert Jeroen weer een studiereis naar de zentuinen in Kyoto, Japan.

Voor meer informatie over het programma en de kosten, zie: studiereis-zentuinen Tijdens de reis in 2025 is ook een tweedaagse verblijf in het beroemde zenklooster Eiheiji ingepland.

De Japanse Tuin is dit voorjaar geopend tot en met zondag 9 juni van 10.00 uur tot 20.00 uur.
Tip: In het weekend is het vaak drukker in de Japanse Tuin dan op maandag tot en met vrijdag.

Fotoreportage van maandag 6 mei 2024 gemaakt door Jeroen:

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Zentuinen, studiereis, Japanse tuin, ClingendaelZen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Zentuinen, studiereis, Japanse tuin, ClingendaelZen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Zentuinen, studiereis, Japanse tuin, ClingendaelZen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Zentuinen, studiereis, Japanse tuin, ClingendaelZen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Zentuinen, studiereis, Japanse tuin, ClingendaelZen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Zentuinen, studiereis, Japanse tuin, ClingendaelZen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Zentuinen, studiereis, Japanse tuin, ClingendaelZen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Zentuinen, studiereis, Japanse tuin, ClingendaelZen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Zentuinen, studiereis, Japanse tuin, Clingendael