whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, spiritualiteit, yoga, proefles, introductiecursus, stilte, bezinning, voelen, empathie, confrontatie, vliegtuig, horen, schaamte, handicapWat zeg je??Els van Kessel / Zen.nl Den Bosch / 20 juni 2024

Els wordt als een magneet aangetrokken tot spiritualiteit en is op ontdekking gegaan bij onder andere Reiki, Spiritual Human Yoga, pendelen,.....tot ze tegen haar zestigste op borden langs de weg de uitnodiging voor een proefles zenmeditatie bij Zen.nl ziet. Hoewel ze, als purser bij KLM, veel op reis was, heeft ze na die proefles de introductiecursus gedaan en is zelfs begonnen met de opleiding tot zenleraar (ziop) en dat ondanks…. Lees hier haar baanbrekende ervaring.

“The magic is in the doing”

Door zen kom ik letterlijk met twee voeten op de grond. Vanuit een snelle luidruchtige wereld naar een wereld met stilte, bezinning, bewustwording, voelen, empathie en vooral veel praktijk. Ik ervaarde mijn wereld als heel groot, want vloog naar alle continenten van de wereld, maar door zen is mijn wereld veel ruimer geworden. De horizon is buiten het zicht komen liggen, oneindige potenties. De term van mijn opleider “throw the ball” heeft me uiteindelijk net dat zetje gegeven om aan het ziop-traject te beginnen. Daarmee is het wikken en wegen gestopt, nu bijna drie jaar geleden. Mijn doel is wijs, lief en open minded oud worden. Het ziop-traject is de positieve stok achter de deur om mijn weerstand te zien, te verwelkomen en te onderzoeken. Ik voel me thuis bij zen!!

Confrontatie

In het ‘purser workstation' zit ik verstopt achter een gordijn tijdens een vlucht op een Boeing 747. Het altijd aanwezige geluid van motoren, airco’s, ventilatoren en videospelers klinkt geruststellend. Dan voel en hoor ik dat er ferme stappen mijn kant opkomen. De vloer trilt ervan. Deze persoon moet wel heel erg boos zijn. Het gordijn waar achter ik mij bevind, wordt dusdanig krachtig opengerukt dat de helft ervan van de rails loopt en op de grond valt. Iemand briest “Ik baal er zo van dat je iedere keer vraagt ‘sorry!!..wat zeg je?’ en dat ik het dan iedere keer moet herhalen, omdat je me niet hoort, zo dan weet je dat!!”. Het gordijn wordt, voor zover nog mogelijk was, dicht 'geschoven' en weg was ze… Ik had de irritatie al opgemerkt, maar kon er niet meteen de vinger op leggen.

Gehoorverlies

Ruim 38 jaar vliegen met meer dan 20.000 vlieguren hebben tinnitus en gehoorbeschadiging veroorzaakt. Ondersteuning van een gehoorapparaat in een omgeving vol geluiden helpt niet voldoende. Het blijft weliswaar een hulpmiddel, maar de omstandigheden spelen evengoed een grote rol. Zo heb ik zelf veel last van mijn slechthorendheid, maar anderen belast ik er liever niet mee. Ik kan niet anders dan de geirriteerde klaagster gelijk geven. In het vliegtuiglawaai is het nu eenmaal lastig communiceren met iemand die slechthorend is. Op een andere vlucht hoor ik “je hoeft het haar niet te vragen, ze hoort het toch niet!!” Mede door vergelijkbare voorvallen besluit ik te stoppen met mijn werk. Ik ben dan 63 jaar.

Gewoon doen

Drie jaar later begin ik aan het ziop-traject (zenleraren opleidingstraject). In de vertrouwde omgeving van de zendo met de leraar en een vaste kern cursisten, weet iedereen dat ik slechthorend ben, het is daardoor een veilige plek. In september 2023 begint mijn stage in de introductiecursus. Ik hoor mezelf tijdens de stage meermalen vragen "Sorry!! ….. wat zeg je?". De schaamte hiervoor komt hard binnen, het maakt me onzeker. Wat zullen ze wel niet van me denken. Grijs haar en slechthorend. Ik vind het belangrijk dat mijn opleider weet dat dit gebeurt. Ik overweeg om te stoppen met het stage traject. Zijn antwoord verrast mij: “Schrijf op een karton - ik ben slechthorend- zet het voor je neer tijdens de les, dan kunnen de cursisten er rekening mee houden en wordt het niet vergeten. We mankeren allemaal wel wat en het is een mooie gelegenheid om met elkaar rekening te houden”. Zo, dit zag ik niet aankomen, ik hoef dus helemaal niet te stoppen met lesgeven! Ik laat de opmerking binnenkomen en ik krijg het er warm van, oh, ik mag er dus mee zijn en hoef niet te stoppen, ook al heb ik een handicap.

Zonder karton

Ik heb het advies van het karton niet opgevolgd maar ik heb nogmaals verteld dat ik slechthorend ben, zoals ik dat eerder had gedaan in de eerste les. De cursisten geven terug: het was nog niet opgevallen, we gaan er rekening mee houden.