whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, online cursus, verlies, dood, lijden, voelen, emoties, pijn, energie, ongemak, inzichtenWie of wat mis jij?Simone Postma / Zen.nl Amsterdam / 13 juni 2024

Simone volgde het online college ‘Zenvol omgaan met verlies en dood’ door Floor Rikken en door een oefening leert ze anders om te gaan met pijn. Lees hier over die oefening en haar nieuwe inzichten.

Verlieslijst

‘Maak een verlieslijst’, suggereerde Floor tijdens het eerste college. Op mijn lijst noteerde ik het verlies van grootouders en huisdieren, van diverse vriendjes, van sleutels en portemonnees, van mijn melkgebit en van mijn wilde haren. De verlieslijst werd al langer en langer en ik raakte doordrongen van het besef: er is altijd verlies. Iedere dag opnieuw. Verlies hoort bij het leven. Ik wist het wel, maar nu doorvoelde ik het.

Rode Ferrari

Twee vrouwen kwamen bij een zenmeester. De een diepbedroefd over het verlies van haar kind. De ander diepbedroefd omdat zij een rode Ferrari geleverd had gekregen in plaats van een gele. Op allebei de vrouwen reageerde de zenmeester met: ja, er is verlies. Floor vertelde dit verhaal tijdens het tweede college. Het verhaal deed me realiseren hoe gemakkelijk ik het ene verlies kwalificeer als echt en terecht en het andere als niet echt en gezeur. Dat doe ik bij mezelf net zo hard als bij anderen. Nu ben ik daar extra alert op: oh ja, er is verlies. Er is lijden. En het is niet aan mij om te bepalen of het groot genoeg of echt is. Het is.

Voelen in plaats van denken

Tijdens het derde college deed Floor een oefening met ons: de oefening relativeren*. Ik merkte bij mijzelf de neiging op om in mijn hoofd een grammofoonplaat af te spelen over datgene wat me dwarszat. De oefening liet me ervaren hoe het is om te voelen in plaats van te denken. En hoe dat wat me dwarszit zich kan ontwikkelen van een verhaal vol emotie naar één zin. Een zin die eigenlijk alleen maar weergeeft wat er is gebeurd en omdat die zin vrij is van emoties, zitten die me niet meer dwars. Ik doe de oefening nog steeds, als de grammofoonplaat in mijn hoofd mij weer opvalt.

Pijn voelen en ademhalen

Pijn voelen en ademhalen, dat bleef bij me hangen na het vierde college. Ik werd me opnieuw bewust dat pijn aandacht en energie vraagt. Ik heb mezelf jarenlang getraind om pijn juist geen aandacht te geven of energie te laten kosten. Maar ja, uiteindelijk kost dat natuurlijk alleen maar meer energie. Soms vergeet ik dat en wil ik de pijn wegstoppen en niet voelen. Ik ben blij dat dit college me eraan heeft helpen herinneren hoe het anders kan.

Blijvend verlies, andere vorm

‘(…) een boom geplant. Eromheen groeien. Het rouwperspectief waarbij je merkt dat je om het gat heen groeit en er niets opgelost hoeft te worden’. Deze zinnen las Floor tijdens het vijfde college voor. Ik werd me opnieuw bewust hoe ik geneigd ben een gat op te vullen, te willen helen of te willen wegpoetsen. Ik leerde dat het verlies even groot blijft, maar misschien van vorm verandert en er dus weer dingen om heen kunnen groeien. Als ik maar blijf ademen en in beweging blijf.

Beschikbaar zonder op te dringen

Jizo reist af naar de onderwereld om kinderen te redden. Hij draagt een kimono met heel wijde mouwen. Als hij in de onderwereld is, spreidt hij zijn armen en nodigt de kindjes die met hem mee willen uit in zijn mouwen te springen. Sommigen springen, anderen niet. En Jizo liet het zo. Floor deelde dit verhaal tijdens het zesde college. Ik ben geen Jizo. Ik ben een curlingdame. Ik wil verdriet of ander ongemak wegpoetsen. En doe dat ongevraagd. Want ik denk precies te weten wat een ander nodig heeft. Het verhaal van Jizo leerde me dat het anders kan. Dat ik beschikbaar kan zijn, zonder mezelf op te dringen. Dat ik in plaats van hulp op te dringen, mijn hulp kan aanreiken en dat ik kan aanvoelen welk moment daarvoor het beste moment is. Dat voelt vriendelijk en zenvol!

Deze dingen en nog zoveel meer leerde ik van de online colleges ‘Zenvol omgaan met verlies en dood.’ Ik dank Floor voor alle inzichten.

* Reflectieoefening:
Neem iets in gedachten wat je dwars zit (over wat er is gebeurd)

Schrijf twee minuten over de situatie
Mediteer zes minuten (ga steeds terug naar je adem)

Schrijf één minuut over de situatie
Mediteer drie minuten

Schrijf een halve minuut over de situatie
Mediteer anderhalve minuut