whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, zinnen, zwemmen, Rients Ritskes, discipline, persoonlijke ontwikkeling, bewustzijn, loslaten, vertrouwen, trainen, weekendsesshin, weeksesshin

Illustratie gemaakt door auteur met Chat-GPT
Zennen of zwemmen?Rients Ritskes / Zen.nl Nederland / 27 februari 2024

Soms vragen mensen als ik zeg zenleraar te zijn: zwemleraar? Het verschil is ook maar één letter en ook feitelijk zijn de verschillen tussen zennen en zwemmen minder groot dan je in eerste instantie zou denken. Hieronder zet ik een aantal overeenkomsten op een rijtje.

1. De basis

Zwemmen: Voordat je kunt zwemmen, moet je de basisbeginselen begrijpen, zoals ademhaling, drijfvermogen en de verschillende zwemslagen. Dit is de basis voor een verdere ontwikkeling van je zwemvaardigheid en zorgt ervoor dat je veilig kunt zwemmen.

Zennen: Op een vergelijkbare manier vereist mediteren in de zentraditie een begrip van de basisprincipes, zoals een juiste zithouding, ademhaling en de kunst van aandachtig zijn. Deze elementen vormen de basis van de meditatiepraktijk en zijn essentieel voor dieper inzicht.

2. Oefening en discipline

Zwemmen: Om vaardigheid in het zwemmen te ontwikkelen, is regelmatig oefenen belangrijk en daar heb je discipline voor nodig. Wanneer je consequent oefent, verfijn je je techniek, verleg je je grenzen en zie je vanzelf verbetering.

Zennen: Evenzo vereist meditatie de nodig toewijding. Het vergt discipline om dagelijks te zitten, de geest te trainen om in het moment te blijven en je niet te laten afleiden. Deze toewijding aan de oefening is een voorwaarde om vooruit te komen en rust en focus te ontwikkelen.

3. Persoonlijke ontwikkeling

Zwemmen: Zwemmen is niet alleen een fysieke activiteit, het biedt ook gelegenheid voor persoonlijke groei. Het overwinnen van de angst voor water, het verbeteren van de fysieke conditie, en het bereiken van persoonlijke doelen zijn allemaal onderdeel van de reis.

Zennen: Meditatie biedt een pad voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Het helpt ons onze gedachten en emoties beter te begrijpen, beter om te gaan met stress, en een dieper gevoel van vrede en tevredenheid in ons leven te vinden. Bovendien zit er aan het mediteren ook een fysiek aspect: door intensief mediteren train je zowel je rug als je buikspieren.

4. Aanwezigheid en bewustzijn

Zwemmen: Tijdens het zwemmen is het cruciaal om volledig aanwezig te zijn en bewust te zijn van je omgeving en je lichaamsbewegingen. Dit bewustzijn zorgt voor een effectievere zwemtechniek en grotere veiligheid in het water.

Zennen: Ook meditatie draait om aanwezigheid en bewustzijn. Het beoefenen van aandacht en focus, het volledig bewust zijn van elke ademhaling, dat is de kern van zenmeditatie. Dit leidt tot een dieper begrip van de eigen geest en de aard van de werkelijkheid. Zenmeester Dogen zei: mijn volgende uitademing is mijn grootste uitdaging.

5. Loslaten en Vertrouwen

Zwemmen: Een sleutel tot succesvol zwemmen is het vermogen om te ontspannen in het water en vertrouwen te hebben in je eigen vermogen om te drijven en te bewegen. Dit vereist het loslaten van angst en het omarmen van vertrouwen.

Zennen: In het meditatieproces is loslaten eveneens essentieel. Het loslaten van gedachten, verwachtingen en vooroordelen openen de deur naar ware inzichten en innerlijke rust. Vertrouwen in het proces is cruciaal voor spirituele groei.

Zowel met zwemmen als met mediteren hebben we te maken met basisbegrip, discipline, persoonlijke ontwikkeling, aanwezigheid en het vermogen om los te laten en te vertrouwen. Hoewel de fysieke activiteiten verschillen, zijn de onderliggende principes en de voordelen die ze bieden verrassend vergelijkbaar.

Intensief trainen om grenzen te verleggen

Binnen Zen.nl zien we de grote waarde van werken aan zowel de mentale als fysieke conditie en daarom is er tijdens onze week- en weekendsesshins ook altijd ruimte om te sporten. Maar in een sesshin wordt natuurlijk vooral veel gemediteerd, Hierdoor verdiep je je meditatietechniek en verleg je mentale grenzen. Dit doen we om de uitdagingen van het dagelijks leven gemakkelijker en met meer plezier aan te gaan, maar ook om die uitdagingen op tijd los te kunnen laten zodat er een gezonde balans ontstaat.

Komende weekendsesshins zijn :

Vrijdag 8 t/m zondag 10 maart in Eigentijdserf in Westelbeers (nog 1 plaats)
Vrijdag 22 t/m 24 maart in centrum Oostraven in Epe (nog 3 plaatsen)

Komende weeksesshins zijn:

Van 7 t/m 13 april 2024 o.l.v. Floor Rikken (nog 1 plaats)
Van 14 t/m 20 april 2024 o.l.v. Yvonne Visser (nog 4 plaatsen)
Van 23 t/m 29 juni 2024 o.l.v. Rients Ritskes (nog 1 plaats)
Van 6 t/m 12 oktober 2024 o.l.v. Arthur Nieuwendijk (nog 10 plaatsen)