whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, sesshin, Rients Ritskes, Taiwan, zenmeester, verlichting, klooster, zenklooster

Op de foto Chang Ti en Rients Ritskes (NB let op de drie puntjes in haar ‘kapsel’ symboliserend, de drie boeddhistische juwelen, de boeddha, de dharma en de sangha.)
Zenvol TaiwanRients Ritskes / Taipei / 2 mei 2024

Al sinds 1999 wil ik Taiwan al graag bezoeken, nu in 2024 is het dan eindelijk zover. In 1999 las ik namelijk het boek Volmaakte Verlichting van de Chinees/Taiwanese zenmeester Sheng Yen. De inhoud van het boek sprak mij bijzonder aan, het ging over zen, meditatie en verlichting, maar dan zonder esoterie. Gezien de heldere stijl van het boek, ontstond de wens deze zenmeester van Chinese origine ooit te ontmoeten. Het kwam er echter niet van, hij overleed in 2009 op tachtigjarige leeftijd. Toen Merel, mijn echtgenote onlangs werd uitgenodigd om les te komen geven aan een universiteit in Taipei, besloot ik mee te reizen om alsnog kennis te maken met Sheng Yens spirituele nalatenschap. En dat blijkt zeer de moeite waard te zijn. De Taiwanese zen-gemeenschap, die hij als geen ander nieuw leven heeft ingeblazen, bloeit in heel Taiwan als nooit tevoren. Overigens spreekt men hier in Taiwan niet of minder over zen, maar over chan, de oorspronkelijk Chinese aanduiding van onze traditie, wat later in Japan met zen werd vertaald.

Ontmoeting

Gisteren bezocht ik Nung Chan Monastery en ontmoette daar Chang Ti, een senior non in dit klooster. Behalve Taiwanees, Chinees en Engels, spreekt ze ook goed Frans. Ze leidt mij rond en vertelt over het ontstaan van dit eerste Taiwanese Dharma Drum centrum, waarvan er nu vele in Taiwan zijn en enkele in de EU en de VS. Dit eerste centrum is gesticht door de voorganger van Sheng Yen, die het land met daarop een boerderij van een weldoener kreeg om er een zenklooster te stichten. Hij ging zelf aan de slag en met eigen noeste arbeid onderhield hij het land en bouwde een eerste zendo/boerderij, voornamelijk bestaande uit metalen golfplaten. Na een paar jaar kreeg hij hulp van zijn eerste leerlingen, waaronder Sheng Yen. De zenboerderij werd langzaam maar zeker uitgebreid en en groeide snel toen Sheng Yen, teruggeroepen uit de VS de leiding kreeg. Sheng Yen was inmiddels aan een Japanse universiteit gepromoveerd en had een actieve sangha in de VS gesticht.

Snelle groei

Na Sheng Yens terugkomst in Taiwan, in 1985, werd de zenboerderij meer en meer een hypermodern meditatiecentrum. Bij de bouw werd een beroemde architect ingeschakeld, hetgeen tot een opmerkelijk resultaat leidde. Geen pracht en praal, geen hout of goud, maar beton. Het grote waterbassin voor het gebouw (zie foto) maakt de imposante tempel een beetje levendig, zeker nu de mooie waterlelies beginnen te bloeien. Verder komt de levendigheid vooral van de vele aanwezige vriendelijke vrijwilligers en natuurlijk de nonnen zelf, zoals Chang Ti. Zij is een zeer energieke, intelligente en spontane vrouw die zeer kundig en ervaren is op het gebied van zen en boeddhisme. We vergelijken de Japanse en Chinees/Taiwanese zentraditie en komen erachter dat het belangrijkste verschil zit in de striktheid van de Japanse traditie. Het vaak militaire regime in de zenkloosters van Japan ontbreekt in de Taiwanese zenscholen, maar verder zijn de overeenkomsten vele malen groter dan de verschillen. Zenbeoefening is ook in Taiwan niet voor watjes, net zomin als in Nederland.

Sesshin

Op het tempelterrein spreken we ook een van de vrijwilligers die binnenkort haar eerste sesshin (intensieve 7-daagse meditatie-retraite) gaat doen. Daar kijkt ze naar uit en is tegelijkertijd ook wat nerveus, want hoewel diepgaand zelfonderzoek vaak veel inzicht oplevert, gemakkelijk is het zelden. Hier in Taiwan zijn de sesshins net zo intensief als bij ons met weinig slaap en heel veel zazen.

Zie ook dit artikel met meer achtergrond informatie voor zenmeester Sheng Yen en zijn boek over verlichting.

Komende weekendsesshins zijn :

Vrijdag 10 t/m zondag 12 mei in De Maanhoeve
Vrijdag 31 mei t/m 2 juni in centrum Oostraven in Epe

Komende weeksesshins zijn:

Van 23 t/m 29 juni 2024 o.l.v. Rients Ritskes (nog 1 plaats vrij)
Van 6 t/m 12 oktober 2024 o.l.v. Arthur Nieuwendijk (nog 1 plaats vrij)

Van 19 t/m 25 januari 2025 o.l.v. Remko de Beer
Van 30 maart t/m 5 april 2025 o.l.v. Floor Rikken
Van 6 t/m 12 april 2025 o.l.v. Yvonne Visser
Van 29 juni t/m 5 juli 2025 o.l.v. Rients Ritskes
Van 5 t/m 11 oktober 2025 o.l.v. Arthur Nieuwendijk