ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Van keuken tot verlichting
Dōgen en Uchiyama in de weekendsesshin van september 2025
Eenvoudig werk, diepe praktijk
Dōgen, de grondlegger van de Japanse Sōtō-zenschool, schreef in zijn beroemde Tenzo Kyōkun ("Instructies voor de kok") hoe de zenpraktijk tot uitdrukking komt in het bereiden van voedsel: met aandacht, zorg, en zonder onderscheid. Zijn lessen zijn niet slechts culinaire aanwijzingen, maar spirituele instructies: hoe je rijst wast, is hoe je leeft. Zenmeester Uchiyama, een twintigste-eeuwse opvolger van deze traditie, sloot daar naadloos bij aan. Hij stond bekend om zijn sobere levensstijl en zijn toewijding aan de praktijk van samu, het meditatieve werk, als volwaardige zenbeoefening. Zijn adagium: “Zit stil en adem mee met het leven zelf.”In de geest van Dōgen en Uchiyama
Tijdens deze weekendsesshin verdiepen we ons niet alleen in teksten van Dōgen en Uchiyama, maar brengen we hun inzichten direct in de praktijk. In de stilte van zazen, in het ritme van het keukenteam, in het wassen van de afwas, elke handeling wordt een oefening in aanwezig zijn. We ervaren hoe meditatie en dagelijks werk één geheel vormen.Praktische informatie
De weekendsesshin vindt plaats van vrijdagmiddag 17.00 uur tot zondagmiddag 14.00 uur. Locatie: Oostraven, Epe (Veluwe) Docenten: Dieter Fett en Jeroen Verstappen Aanmelden kan via: https://www.zen.nl/apeldoorn/weekendsesshin/ZenActueel Blog
Aanbevolen links:
Zen Incompany
Zen.nl winkel
ZenActueel nieuwe artikelen





