Omdat aandacht werkt

Omdat aandacht werkt


 

Wekelijkse gevorderdencursus

Regelmatige zenmeditatie heeft een positieve uitwerking op de kwaliteit van je leven. Zen.nl helpt je de regelmaat van meditatie in je leven in te bouwen en je zenbeoefening toe te passen in de dagelijkse praktijk. Om dit te ondersteunen biedt Zen.nl het hele jaar door wekelijkse groepslessen aan.

De wekelijkse bijeenkomst omvat twee periodes zazen (zitmeditatie), kinhin (loopmeditatie), een zen-inleiding en theeceremonie. Er is wekelijks gelegenheid voor persoonlijk onderhoud en koanstudie.

Instromen als gevorderde cursist kan altijd als je voldoende meditatie ervaring hebt, je lidmaatschap gaat in per de eerste van de maand.

Thema Wu Wei

Chinees berglandschap met tekst

Wat is wu wei?

"Het is niet wat je doet, maar hoe je het doet" is een gevleugelde uitspraak in de zen-wereld.
Wu wei komt uit het Taoïsme. De vertaling is ongeveer ‘doen door niet te doen’ (of ‘handelen door niet te handelen’). Het betekent niet niks doen of luieren. Het is allesbehalve passief zijn, want daar kom je niet ver mee. Het gaat vooral om heel aanwezig zijn in wat je doet en ervaart op een moment.
Het lijkt of het elkaar tegenspreekt ‘doen door niet te doen’. Maar je kan het vergelijken met hoe een dier handelt. Die gaat niet eerst allerlei gedachten en vooroordelen langs en lang wikken en wegen voor het in actie komt. Het is gewoon het moment en reageert vanuit een gevoel of instinct op zijn omgeving. Ook kinderen handelen vaak zo. Door input van buitenaf en het ouder worden, verandert dit. We worden steeds meer een wandelend hoofd.

Weg uit je hoofd
We moeten dus weer leren om niet steeds vooruit of achteruit te kijken, maar om meer in het moment te zijn en te voelen wat je nodig hebt. Ik vind dit altijd zweverig klinken, maar het is wel oh zo waar. Want hoe vaak betrap je je er niet op dat je met 3 dingen tegelijk bezig bent, loopt door te duwen, schouders eronder terwijl je ergens geen fut meer voor hebt of al aan het piekeren bent over iets wat pas later komt.
Volgens Wu wei ga je je veel fijner voelen als je ‘in het moment’ kan zijn en je verstand je alleen maar hoeft te helpen, maar niet dàtgene is waar jij om draait. Dat je kan voelen wat iets met jou en je lijf doet en je daarop verder kan borduren.
Stoppen wanneer het nodig is en starten wanneer het nodig is.
Het mag langzaam gaan! Zen is de langzame weg.

leer voelen wat je wilt voelen Rients Ritskes

Thema Leer voelen wat je wilt voelen

Je kunt je pas goed voelen, als je goed kunt voelen. Dit boek beschrijft hoe zen helderheid kan scheppen in de verwarrende werkelijkheid van gevoelens en emoties. Dit boek leest als een reisgids door je eigen bewustzijn en gevoelswereld en is bedoeld voor iedereen die hierin de weg beter wil leren kennen.

Ik schrijf me in voor de gevorderdencursus op:

Dinsdag  20.00-21.45 uur Docent Saskia Koerntjes, Thema 'leer voelen'
Woensdag  20.15-22.00 uur Docent Saskia Koerntjes, Thema Wu Wei
Donderdag  20.00-21.45 uur Docent Saskia Koerntjes, Thema Wu Wei
Zaterdag 10.00-11.45 uur Docent Peter Hersevoort, Thema 'leer voelen', start 14 september 2024

Tarief:

Particulier € 65,- per maand
Voltijdstudent € 40,- per maand
Bedrijf € 90,- per maand (inclusief BTW en met factuur)

Ik ontvang graag gratis het wekelijkse online magazine ZenActueel met zenvolle artikelen, cursusinformatie en meldingen rond relevante YouTube lezingen en interviews.


Mijn gegevens:

Naam*:
   


Op welke wijze heb je kennis gemaakt met Zen.nl?


Opmerkingen:

* Deze velden zijn verplicht bij inschrijving

Voor onze inschrijvings- en andere voorwaarden zie algemene voorwaarden cursussen.