whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, NAH, dialoog, hersenletsel, verantwoordelijkheid, vertrouwen, waarheid, gehoord, verbonden, wijsheid





Tim van der Krogt / Zen.nl Apeldoorn / 15 februari 2024

Tim organiseerde inmiddels twee bijeenkomsten voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel die zen beoefenen (ZeNAH). Lees Tims eerdere artikel. In dit artikel neemt hij ons mee in wat het voor hem als organisator en lotgenoot betekent om deze bijeenkomsten te houden. Ook deelt hij graag zijn visie op ZeNAH als dialooggroep over het omgaan met een nieuwe waarheid - een leven met hersenletsel.

Inspiratie

De eerste stap was het schrijven van een artikel voor ZenActueel. De inspiratie die ik voelde toen de reacties op dit eerste artikel over zen en hersenletsel per mail binnen bleven komen, was schitterend. Dat mensen de ruimte voelden om hun ervaringen met mij te delen naar aanleiding van mijn verhaal, was een enorm compliment. Gecombineerd met de energie die ik eerder voelde in offline contact met lotgenoten, zette dit me aan tot het organiseren van een bijeenkomst.

Verantwoordelijkheid

Half oktober vond deze eerste bijeenkomst plaats. In de drie weken die eraan voorafgingen, werd me duidelijk hoe verantwoordelijk ik me voelde voor de ervaring van de deelnemers. Elke keer dat ik eraan dacht hoe we met z’n allen in de zendo in Apeldoorn zouden zitten, voelde ik een klein knoopje in mijn maag. Het moest voor alle deelnemers namelijk wel de moeite waard zijn; iedereen tevreden naar huis.

De laatste week begon met ruim tien aanmeldingen, maar door een aantal afmeldingen zakte de moed me in de schoenen. Ik was bang dat ik degenen die nog wel zouden komen, zou teleurstellen wanneer de groep te klein was. Ook verloor ik vertrouwen in de opzet die we hadden bedacht. Misschien was er toch geen behoefte aan een dergelijke bijeenkomst en zat ik er helemaal naast.
Toen het daadwerkelijk zover was, begon de spanning halverwege de bijeenkomst wat af te nemen. Het ging goed, ik voelde de verbinding, er was oprecht contact. Bij de reflectieronde was iedereen positief, de ‘pilot’ was geslaagd.

Voor de tweede editie zat ik weer in de stress. Zeker toen mede-organisator Andrien zich moest afmelden vanwege griep. Ik liep met een kruiwagen vol verantwoordelijkheidsgevoel, helemaal toen ik hoorde dat de eerste deelnemer helemaal uit Dordrecht was komen rijden voor onze bijeenkomst. Hoe kon ik het ooit goed genoeg doen om die hele reis de moeite waard te maken?

Nieuwe waarheid

Dat bleek helemaal niet alleen van mij af te hangen. Van wat ik gedurende het twee-urige programma zag ontstaan was ik de facilitator, maar geen eindverantwoordelijke. Het maakte me wel enorm gelukkig. We voelden ons gehoord en verbonden, mede dankzij de dialoog die werd gevoerd aan de hand van de vraag: "Hoe heeft het NAH je leven beïnvloed?". Wat de dialoog zo passend maakt voor deze bijeenkomsten is de kalme, aandachtige manier van persoonlijke ervaringen uitwisselen die erdoor op gang komt.

Sinds het schrijven van de artikelen heb ik in de reacties en bijeenkomsten gezien, dat we allemaal - met vallen en opstaan - onze weg weten te vinden in een leven met NAH. Het is de nieuwe waarheid geworden, die vaak veel aanpassing vroeg en nog steeds vraagt. De dialoog is een middel om meer zicht te krijgen op dit proces en om de achterliggende wijsheid te kunnen delen. Mijn wens is om met de bijeenkomsten ruimte te bieden voor verbinding en inspiratie, het ontdekken van de wijsheid achter bewuste en onbewuste aanpassing en elkaar verder te helpen op het pad dat we bewandelen.

De volgende bijeenkomst staat gepland op zondag 24 maart, bij Zen.nl Apeldoorn. Aanmelden kan via timvdkrogt@gmail.com .