Leraren examenSesshinthema: Autonomie

ZenActueel redactie Hoe autonoom ben ik? Die vraag stond centraal in de afgelopen sesshin onder leiding van Floor Rikken. En dezelfde vraag zal ook centraal staan in de komende zomersesshin die Rients zal leiden. Autonomie betekent in onze cultuur letterlijk: je zelf wetten opleggend, oftewel zelfsturend zijn. We onderzoeken alle aspecten van autonomie en ook hoe autonoom we zelf zijn en wat we in ons leven kunnen veranderen om meer autonoom te worden. Want paradoxaal genoeg lijkt meer autonomie samen te gaan met meer verbondenheid met alles en iedereen om ons heen.

De citaten voor de komende zomersesshin van 9 t/m 15 juli 2017 o.l.v. Rients komen voornamelijk uit het boek De vermoeide samenleving , van de Duits Koreaanse filosoof Byung-Chul Han. In dit boek wordt onder meer onderzocht hoe onze autonomie zich verhoudt tot onze instinctieve en intuïtieve reacties op onze omgeving en hoe deze reacties enerzijds vaak leiden tot chronische oververmoeidheid en burn-out en anderzijds ook juist ook kunnen leiden tot meer geluk. De mate van autonoom zijn is daarin de natuurlijke sleutel. Han schrijft in zijn boek dat het woord ‘geluk’ komt van ‘luck’ dat wil zeggen ‘luiken’: afsluiten, verbergen. Onze evaluaties maken duidelijk dat het doen van sesshins bijdraagt aan het geluk van de deelnemers, waarschijnlijk komt dit mede doordat we ons gedurende een hele week even helemaal afsluiten van de (digitale) buitenwereld.

Op de foto van links naar rechts, Janneke Arts, Floor Rikken en Claudia Post. Janneke en Claudia deden na afloop van de sesshin, met succes hun zenleraren examen en ontvingen het bijbehorende certificaat.

Anjo, een van deelnemers, maakte de volgende haiku impressie van de sesshin.

luister naar de wind
een lachende groene specht
krijsende kraaien

met mijn ogen dicht
ervaar ik het zonlicht op
mijn ware gezicht

het ochtendgloren
trillingen in het bos en
een stille zendo

gemekker van't lam
geronk van kettingzagen
in alle stilte

lichter en donker
de zon en wolken spelen
te onzer vermaak

hoort, in de verte
blaft een hond; hij blaft en blaft
zijn boeddhanatuur

geblaat van schapen
het gezoem van een bromvlieg
twiet-twiet twiet-twiet twiet