Averechts effect door bubbels


Averechts effect door bubbelsDit is de tweede voorpublicatie uit het boek Meer zen, minder bubbels van Rients, dat binnenkort verschijnt.

Al weer enkele jaren geleden vertelde een vrouw gescheiden te zijn van haar man die voor het huwelijk bijzonder aardig en sociaal was geweest, maar nadat ze getrouwd waren en een zoon hadden gekregen, haar begon te mishandelen. Ze hadden vaak onenigheid over wat goed was voor hun kind. Ze was bang dat hij het kind – dat vaak huilde – iets aan zou doen; om dat te voorkomen, ving zij de klappen op. Ze had gehoopt dat het minder zou worden als hun kind wat ouder zou worden, maar het werd alleen maar erger. Ze zag geen andere uitweg dan van hem te scheiden.

Ik heb niet de gelegenheid gehad om samen met deze vrouw te achterhalen wat de oorzaak was van de woede van haar ex-echtgenoot, maar een vermoeden dringt zich op dat hij jaloers was op zijn zoon, omdat die de aandacht en/of voorliefde van zijn vrouw kreeg. Waar het in dit voorbeeld om gaat, is echter iets anders. De vrouw vertelde dat ze nooit was hertrouwd en dat haar zoon altijd bij haar had gewoond – maar nu zat hij in de gevangenis. Hij had zijn vriendin zo erg geslagen, dat een ziekenhuisopname noodzakelijk was en hij voor een paar maanden in de gevangenis belandde.
         Ze vertelde dat ze elke keer als hij uitging, nog zo tegen hem had gezegd: ‘Meisjes sla je niet.’ Dit goed bedoelde advies dat ze zoonlief elke keer dat hij met meisjes uitging meegaf heeft dus niet goed uitgewerkt. Zo gaat het vaak. Wanneer we onze frustratie niet goed verwerken, dan proberen we de oorzaak van de frustratie te voorkomen, maar dit werkt meestal averechts en de goedbedoelde adviezen werken nieuwe frustratie in de hand. Veel ouders herkennen het voornemen de kinderen anders op te voeden dan hun ouders hebben gedaan, maar dat blijkt verdraait moeilijk te zijn. Alleen wanneer we de frustratie verwerken, kunnen we het echt anders doen.

Dit is de tweede voorpublicatie.
Klik hier voor de eerste voorpublicatie uit:
Meer zen, minder bubbels
Verschijningsdatum: 17 november 2018
1e druk 9789056703752
€ 9,95, paperback, 96 pagina’s, met illustraties


Averechts effect door bubbels