Rients op bezoek in klooster Beijing
(c) Rients Zen.nl

Rients op bezoek in klooster BeijingRients, Zen.nl Nijmegen

Momenteel ben ik in Beijing om de zenstudiereis van 6 t/m 20 mei 2019 voor te bereiden.

Vandaag bezocht ik het meest prestigieuze opleidingsklooster voor Boeddhistische monniken in China; het Fayuan klooster in Beijing. Ik sprak daar onder andere Liwei (zie foto), een 28 jarige monnik. Hij heeft inmiddels 3 van de 6 jaar van de opleiding er op zitten en spreekt redelijk goed Engels. Hoewel je hele hoge cijfers moet halen op de middelbare school om hiervoor toegelaten te worden, is het geen opleiding voor verwende jongetjes.
         In het klooster zijn ongeveer honderd monniken, allemaal in opleiding voor Boeddhistisch priester. Ze slapen met z'n tienen op een klein slaapzaaltje met stapelbedden en staan ’s ochtends om vier uur op. De opleiding bestaat voornamelijk uit taal, zoals Sanskriet en Hindi, literatuur, kalligraferen, sutra-recitatie, wiskunde, filosofie, en debatteren. Ook staat er nota bene de Japanse theeceremonie op het programma en 1 uur per week meditatie. Dat laatste is hier in China dus geen ‘hoofdvak’ zoals in Japan. Het lijkt erg op een half academische studie en half op een hogere beroepsopleiding. Het leven is er spartaans, maar ze hoeven niks te betalen voor de opleiding. De monniken krijgen zelfs een beetje zakgeld om hun vrije weekend door te komen. Ook dat is anders dan in Japan. Daar zijn de monniken eens in de 10 dagen een paar uur vrij, hier hebben de monniken ieder weekend vrij. Dat zal een van de vele invloeden van het communisme zijn. Ik vermoed dat er nog veel meer invloed vanuit De Partij is, maar daar kom je niet zo gemakkelijk achter.
         Liwei is behalve intelligent ook bijzonder energiek en vriendelijk. We hebben afgesproken dat hij, zodra hij genoeg gespaard heeft, naar Nederland komt om samen met ons sesshin te doen. Op mijn vraag waarom hij in vredesnaam deze opleiding volgt zegt hij: ‘ Boeddhisme bestuderen is jezelf beter leren kennen. Jezelf beter leren kennen voelt goed voor mij. Door jezelf beter te kennen kun je ook andere mensen beter begrijpen en helpen zichzelf beter te leren kennen. Daar doe ik het voor.’
Ik heb het als een ontroerende ontmoeting ervaren.

Voor meer informatie over de studiereis in mei 2019, zie: https://www.zen.nl/agendas/zenstudiereis-china.html


Rients op bezoek in klooster Beijing

Rients op bezoek in klooster Beijing

Rients op bezoek in klooster Beijing

Rients op bezoek in klooster Beijing

Rients op bezoek in klooster Beijing

Rients op bezoek in klooster Beijing
Foto's (c) Rients Zen.nl