Robin van Persie helemaal niet zen
© Jeff Gross

Column


Robin van Persie
helemaal niet zenIn zijn column in de Volkskrant schreef Willem Vissers afgelopen maandag dat Robin van Persie helemaal zen zou zijn, omdat hij beleefd is en nooit meer boos wordt, omdat hij netjes zijn laatste wedstrijden speelt, nu hij aangekondigd heeft te gaan stoppen. Maar dat is helemaal niet zen! ‘Robin van Persie is lief voor Feyenoord. Hij is steeds innemender naarmate de slapen grijzer worden. Hij is volkomen zen …’, schrijft Vissers, maar alleen maar lief zijn is niet zen.
         Zen is juist er helemaal voor gaan, dat wat je doet voor de volle 100 procent doen, niet bang zijn voor een schrammetje of een deukje, maar vol zijn van je ideaal. Zo één zijn met je ideaal, dat je op het scherpst van de snede de bal keihard raakt wanneer dat nodig is, maar als aanvoerder ook je stem schor kunt schreeuwen als dat het beste is voor je team. Dat is wat volgens Vissers meer nodig is dan de vriendelijkheid van een arrivé. Hij schrijft: ‘Het zou goed zijn als Van Persie zijn zenachtige liefde even tijd gaf om uit te rusten, om Feyenoord met een ouderwetse uitbarsting van woede wakker te schudden, tot in de hoogste regionen toe.’ Hier geeft Vissers aan toch te lijken begrijpen wat zen is, want hier schrijft hij terecht ‘zenachtige liefde’ en inderdaad dat is misschien wel zenachtig maar niet zen. Zen is boos worden als het nodig is om boos te zijn.

Katsu
Nu heb ik geen verstand van voetbal, maar ik herken het probleem waar Van Persie mee worstelt wel. In de zentraditie wordt de meditatieleider, net als de aanvoerder of trainer bij voetbal, ook van tijd tot tijd boos, omdat er niet met voldoende aandacht of toewijding wordt gemediteerd. Mensen bewegen te veel of iemand zit te dommelen, en dan slaakt de meditatieleider een katsu, een schreeuw zo hard hij/zij kan. Dit heb ik zelf als meditatieleider tientallen keren gedaan en altijd met groot effect. Heel vaak ben ik achteraf bedankt voor de enorme energie-boost die de deelnemers zo kregen.

Robin van Persie helemaal niet zen
© Zen.nl


Wel merk ik dat het me, misschien net als Van Persie, met de jaren meer moeite kost me op te laden om er zo’n katsu uit te gooien. Je krijgt steeds meer begrip voor de vermoeidheid van de mensen in je ploeg; ze moeten immers allemaal al zo veel, dus laat ze toch even rustig zitten dommelen, denk ik dan. Maar nee Van Persie; wees zen en wordt boos! Ik ben ook van plan er de komende sesshin van 20 t/m 26 januari 2019 weer stevig tegenaan te gaan :-).

NB de vroegboekkorting voor de sesshin geldt nog enkele dagen. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Rients Ritskes