whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Ik ben ...
© Rients Ritskes

Ik ben ...Het beeld dat je van jezelf hebt ‘je ego’ is in feite een soort overkoepelende bubbel van al je bubbels. Het is een totaalplaatje van al je onverwerkte ervaringen en wensen. Dat wil zeggen dat je jezelf nauwelijks ziet zoals je nu bent, maar meer in beelden vanuit het verleden en projecties op de toekomst. Die beelden vertaalt je denken nu – meteen naar projecties van jezelf en je omgeving naar de toekomst. Jouw ‘ik’ en mijn ‘ik’ is dus gebubbel in een groot bubbel-universum. Een belangrijk deel van die bubbelmassa wordt leven ingeblazen door je vermoedens over hoe anderen jou zien en wat zij van jou vinden. Die vermeende beelden en projecties van anderen vormen dus een belangrijk onderdeel van het bubbelbad dat we ‘ik’ noemen.

We leven tegenwoordig meer en meer in onze eigen bubbel. Zoekmachines, gepersonaliseerde advertenties en nieuwsrubrieken schotelen ons alleen dat voor, wat we willen zien en horen.
Als je de krant leest, sla je ook veel over, omdat onderwerpen je niet interesseren. Tegenwoordig zie je niet eens meer wat je overslaat. Het verschil is dat we niet minder bewust kiezen. Dit versterkt het leven in onze eigen bubbel. Of dat erg is? Als dit teveel een onbewust proces is, zijn er grote risico’s aan verbonden.

Tijdens de eendaagse workshop over Ego: Wie ben ik? krijg je in een dag, zonder therapeutisch bezig te zijn, veel inzicht in je eigen ego.

Merel, die vorige week meedeed aan de eendaagse workshop over Ego in Nijmegen zegt daarover: Voor mij was het idee dat wijsheid iets is dat in je zit wel een bekende gedachte, maar door deze dag ben ik er ook veel meer mee in contact gekomen. Het is nu niet langer alleen een idee, maar een dagelijkse bron van inspiratie.

Tijdens de ééndaagse workshop over ego “Wie ben ik?” doen we meditatieve oefeningen om inzicht in en compassie voor de bewegingen van de geest te krijgen. De eerstvolgende van deze eendaagse workshops staat gepland voor 28 juni in Apeldoorn. Yvonne geeft de workshop in het najaar ook in Haarlem, Oegstgeest, Amsterdam, Breda, Tilburg, Rotterdam en Utrecht. Klik hier voor meer data en meer informatie.