whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven





Ritme en rust in je Dialoog met de Talkingstick


Ritme en rust in je Dialoog met de Talkingstick



De eendaagse Dialoogtrainingen die dit voorjaar worden gegeven zijn op de meeste locaties reeds volgeboekt. Er zijn alleen nog enkele plaatsen te reserveren op ma. 20 mei in Breda, do. 6 juni in Tilburg en do. 20 juni in Rotterdan. Zie voor meer informatie en aanmelding: www.zen.nl/dialoog/

Je kent ze wel, die mensen die je niet laten uitspreken of net op het moment dat jij iets wilt gaan zeggen ook weer beginnen te praten. Het voelt aan als dansen met iemand die niet kan dansen en steeds op je tenen gaat staan. De belangrijke basisvaardigheid, waarbij je iets zegt en dan wacht tot de ander het woord neemt, beheerst lang niet iedereen. Het gaat om een basisvaardigheid die volgens onderzoek al in de wieg aangeleerd moet worden. Als het goed is, leer je het van je ouders die met je brabbelen. In dat brabbelen wordt dit ritme aangeleerd. De ouder brabbelt tegen de baby, die brabbelt terug en terwijl de ouder het kind aankijkt beantwoord die de baby met nog wat gebrabbel. Achtergrondgeluiden van radio en televisie zijn vaak al belangrijke stoorzenders in dit proces. Gebeurt het wel met volle aandacht, dan leert het kind zo mooi ritmisch te communiceren. Kind en ouder voelen zich beide zo gezien en gehoord en hebben er doordoor veel plezier in. Helaas krijgt niet elke baby zo’n aandachtige opvoeding en zijn weinig ouders zich bewust van het grote belang van dit didactisch gebrabbel.

De kunst van gesprekken
Gelukkig is dit op latere leeftijd in te halen door veel en vooral bewust te oefenen in het voeren van vloeiende gesprekken. Het is een ware kunst die op verschillende niveaus beoefend kan worden. Sommigen hebben de basis daarvoor door een goede opvoeding van huis uit meegekregen anderen niet, maar het is een kunst en je kunt er altijd nog beter in worden. Het is goed die kunst te beheersen en ook heel praktisch om beter te leren omgaan met mensen die deze kunst niet of nauwelijks verstaan. Die kom je regelmatig tegen en vaak kun je niet om ze heen. In de komende eendaagse Dialoogtrainingen gaan we onder andere dieper in op deze vaardigheid. De talkingstick is daarbij een belangrijk hulpmiddel en hoewel het gebruik ervan eenvoudig is, draagt het meteen al bij aan het ritme en de diepgang van gesprekken.

Talkingstick
De talkingstick is een ritueel gebruik dat van de Indianen stamt en ze gebruiken daarbij een talking stick, zie foto’s. Je kan prachtige exemplaren uit de cultuur van de Indianen kopen, ook online. Maar alles is bruikbaar als talkingstick. Zelfs een balpen voldoet volgens Steven Covey, die overigens ook een fervent aanhanger is van de Dialoog en het gebruik van de talkingstick. Hoewel het waar is dat het vaak beter is ‘iets’ in plaats van ‘niets’ te gebruiken als talkingstick, is het nog veel beter om een object te gebruiken dat daarvoor gemaakt is. Die van de Indianen zijn daarvan mooie voorbeelden, maar voor onze training gebruiken we modern vormgegeven en meer praktische talkingsticks. Ze zijn 20 cm, van beukenhout en zeven maal, met de hand geschuurd en gelakt. Er zit ongeveer 45 minuten werk in elk exemplaar en je voelt de aandacht waarmee ze hier in Nederland zijn gemaakt. Ze zijn tijdens de trainingen te verkrijgen en online in de Zenwinkel. Deze zijn gemakkelijk mee te nemen, goed schoon te houden en liggen heerlijk in de hand. Ze kunnen jaren lang mooi blijven en zo bijdragen aan veel goede Dialogen. Vrienden van me hebben de talkingstick thuis bij het diner geïntroduceerd en sindsdien wordt er in hun gezin veel beter naar elkaar geluisterd en ervaart iedereen dat als prettig. De jongste houdt de talkingstick vast alsof het een microfoon is en geniet, net als de anderen, van de volle aandacht en de rust die dit ritueel geeft.

Ritme en rust in je Dialoog met de Talkingstick


Ritme en rust in je Dialoog met de Talkingstick
Ook de meer traditionele vormen zijn online te koop, zoals deze hierboven. Zie voor meer informatie daarover op: http://www.talking-sticks.nl/