whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Nut van doelen,doelstellingen,Rients Ritskes,zen,zennl,zenmeditatie,rust,halen,concentratie,mentale conditie,prestaties,relaxen,burn-out,topsporters,discipline,wat is echt belangrijk,aandacht,effectief,rustgevend


Waarom doelen stellen?Rients Ritskes, Zen.nl Nederland

Toen ik begon met mediteren had ik een heel duidelijk doel voor ogen. Ik wilde mijn concentratievermogen verbeteren. Al na een paar weken merkte ik dat het werkte. Het mediteren en de discipline kostten me best veel moeite, maar ik deed het omdat ik het effect ervan kon merken bij het studeren. Daardoor kon ik de discipline opbrengen om door te gaan met dagelijks twee keer te mediteren. Zo motiveert het hebben van heldere doelstellingen om te werken aan je eigen mentale conditie. Heb je geen duidelijk doel voor ogen, dan lukt het maar moeilijk om elke dag te mediteren. Voor veel mensen in topfuncties en ook onder professionele topsporters is meditatie inmiddels heel gewoon, want deze mensen hebben hele duidelijke doelstellingen en zijn zich zeer bewust van de invloed van een goede mentale conditie op hun prestaties.

Het hebben van heldere doelstellingen heeft meer voordelen. Als je weet wat je echt wilt, weet je ook wat je minder belangrijk vindt en dat geeft veel rust. De meeste stress wordt veroorzaakt doordat mensen teveel of zelfs alles willen en daardoor nooit echt kunnen relaxen, maar altijd gejaagd zijn. In een poging niets te missen, hebben ze zelfs in het verkeer oordopjes in, met gebrek aan aandacht voor henzelf en alles wat ze doen. Het gevolg van teveel willen is burn-out of een ongeluk.

Zenmeditatie is niet een ‘in-drie-stappen-al-je-doelen-haal-cursus’. Met de beoefening van zenmeditatie leer je echt goed naar jezelf luisteren om er achter te komen wat echt belangrijk voor je is. Hierdoor is het makkelijker keuzes te maken en focus te ontwikkelen en is het behalen van je doel een heel natuurlijk gevolg. Geen quick fix, wel effectief en rustgevend.