whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven





Wat zegt Boeddha jou?


Wat zegt Boeddha jou?



Wat zegt Boeddha jou? Dat is de sesshin-koan voor de komende zomersesshin van zondag 14 t/m zaterdag 20 juli. Maar wat is een koan? Een koan is een spirituele (soms paradoxale) vraag die in zen wordt gebruikt om creatief te leren denken en inzicht te ontwikkelen.

Tara, Zen.nl Apeldoorn/Zutphen

In de introductiegroepen leg ik door middel van een metafoor de kracht van een koan uit. De metafoor is de spijsvertering. De koan, spijs oftewel voeding, krijg je als leerling van je zenleraar. Als je de koan ontvangt, hoor je en ruik je hem, en dan ga je hem langzaamaan proeven. In feite gebruik je al je zintuigen. Vervolgens kauw je er op: je geeft zo veel mogelijk (hoofd) antwoorden, steeds nieuwe, zo vaak als nodig. Voordat je de koan door kan slikken, wordt het fijngekauwd en vermengd met speeksel (nieuwe ideeën). Elk proces van de spijsvertering is van belang! Deze fase is bedoeld om je te trainen in mogelijkheden te denken, beoefening van mentale flexibiliteit. De algemene ‘bubbel trekker’ bij voeding tot je nemen, is haast. Hoe meer gehaast, hoe ongeduldiger, hoe langer het kan duren. Je kunt je afvragen: Wat is het in mij waardoor het nauwelijks door te slikken of te verteren is? Wat is de ‘bottleneck’ of bubbel (onverwerkte ervaring)? Een paar voorbeelden van herkenbare bubbels: autoriteit-bubbel, ik heb gelijk, ik heb er geen zin meer in, ik ben niet goed genoeg, uitstelbubbel en terug willen naar het tellen (comfortzone).

‘Overgeven’ blijft uit door je als het ware over te geven aan het niet-weten. Op dat moment zit je goed en word je zeker aangemoedigd door te gaan. Een koan is namelijk niet met het verstand op te lossen.
Dan komen we via de slokdarm in de buik, maag en darmen. Ook andere organen werken mee. Denk aan de lever in de zin van wat heb je op je lever als je met deze koan werkt? Een ‘oprechte’ houding, rechtop zitten (mediteren) werkt, omdat de organen dan de meeste ruimte krijgen. Ga je ergens onder gebukt of ben je uit het lood geslagen, dan zet je jezelf weer rechtop. Deze oefening in veerkracht maakt dat je, bij zowel de spijsvertering als de koanstudie, steeds helderder ziet en je energieker gaat voelen.

In deze fase worden ook de voedingsstoffen uit het voedsel gehaald. In de darmen, de zogenaamde ‘buikhersenen’, vergelijkbaar met de laag van het collectieve onderbewuste (denkmodel), worden de bouwstoffen verbruikt. Dit kun je beschouwen als het doorzien en doorprikken van bubbels. Dat wil zeggen de voedingstoffen oftewel inzichten (puntjes) worden eruit gehaald. Dit geeft energie want de bubbels worden nu ontdaan van hun emotionele lading en hardnekkige overtuigingen. Door laagje voor laagje af te pellen bouw je aan een zo transparant mogelijk ego. Het vergroot je creativiteit en je komt bij je intuïtie. Soms is het één bubbel die je met behulp van een koan helemaal verwerkt, soms zijn het meerdere bubbels. Het aanvoelen van een antwoord is wat overblijft. Je gaat door tot de essentie. Als je het goede antwoord er uit ‘poept’, zeg maar, dan voelt dat vaak als moment van verlichting. Sommige koans zijn lichter verteerbaar dan andere. ‘Geen haast, dan ben je haast verlicht.’ Met deze uitspraak kan een koan soms wel maanden of jaren duren en blijft het herhalen van de vraag een continue inzicht gevende dialoog met je onderbewuste.

Een sesshin is een uitgelezen kans om een week lang met een koan aan de slag te gaan. Doordat we in Zen.nl vaak werken met een sesshin-koan, kun je in één week het hele koan-proces zoals hierboven beschreven doormaken en voel je na afloop het inzicht en de verlichting die het werken met een koan je brengt. In de komende zomersesshin onder leiding van Rients, staan we stil bij de vele praktische lessen die wij in deze tijd uit de verhalen van en over de historische Boeddha kunnen leren. Dat doen we onder andere door ons eigen levensverhaal te vergelijken met dat van de Boeddha en uit de overeenkomsten en verschillen inspiratie op te doen voor de keuzes die we zelf moeten maken voor de verdere ontwikkeling van ons eigen levensverhaal. Tijdens de zomersesshin zullen de meeste citaten komen uit het boek: De historische Boeddha. van Hans W. Schumann. De zomer-sesshin-koan is: ‘Wat zegt Boeddha jou?

Klik hier voor meer informatie over de komende sesshins.

De voorjaarsesshin 2019 is van zondag 12 mei t/m zaterdag 18 mei (wachtlijst)
De zomersesshin 2019 is van zondag 14 t/m zaterdag 20 juli
De herfstsesshin 2019 is van zondag 6 t/m zaterdag 12 oktober