whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Basisboek Oosterse Filosofie


Basisboek Oosterse FilosofieBoekrecensie door: Bram van de Klundert, Hoevelaken 2019.

Al weer enige tijd geleden verscheen het Basisboek Oosterse Filosofie van Michel Dijkstra. Het is uitgegeven door de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden naar aanleiding van de cursus die Dijkstra daar gaf.
Dijkstra schreef al veel over Oosterse filosofie en Zenboeddhisme in het bijzonder. Er staan nog meer boeken van zijn hand op het punt te verschijnen zoals een boek waarin teksten van Eckhart en Dogen worden vergeleken. Hij is iemand met een breed overzicht dus. Zijn eerdere boeken zijn interessant en gedegen maar ook wat encyclopedisch van aard. Dit Basisboek Oosterse Filosofie is veel lichter van toon, goed opgemaakt en weet in korte teksten de essentie van de verschillende filosofische stromingen uitstekend weer te geven. Er zijn hoofdstukken over de Vedische traditie, over de filosofie van Boeddha en over die van Nagarjuna. De hindoeïstische filosofie van Shankara, het Confucianisme en Taoïsme, de Chinese Zen, Japan shintoïsme en het denken van Dogen. De relaties tussen de verschillende stromingen worden goed weergegeven maar de verschillende hoofdstukken zijn ook zelfstandig leesbaar. Het laatste hoofdstuk behandelt het werk van de Vlaamse hoogleraar Libbrecht die veel schreef over comparatieve filosofie maar wiens werk nogal technisch is. Dijkstra weet dit op een toegankelijke manier samen te vatten.
Kortom, prima boek om vertrouwd te raken met de hoofdlijnen van de Oosterse filosofie, goed naslagwerk en prettig leesbaar.

Michel Dijkstra, Basisboek Oosterse Filosofie. ISVW uitgevers Leusden