whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Zen.nl Nijverdal, effecten, zenmeditatie, introductiecursus, mediteren, goed slapen, haast, rust, stress, anderen helpen, geven, gunnen, genieten, goede gewoontes, doelen, extra impuls
© Rients Ritskes

De effecten van regelmatig mediteren van drie introductie cursisten zenmeditatieHarry Mengers, Stichting Zen.nl Nijverdal

Tijdens een evaluatieles in de introductiecursus zenmeditatie vragen we de cursisten of het mediteren thuis lukt en of ze iets merken van hun zenbeoefening.

Beter slapen

De eerste die het woord neemt, zegt: “Ik mediteer nu bijna iedere avond. En ik moet zeggen dat ik nu weer regelmatig aan één stuk goed slaap. Dat is wat ik me ten doel had gesteld. En als ik een keer oversla of moet missen, merk ik het”.

Geen stress

De tweede: “Ik ben best een druk baasje wanneer ik me ’s ochtends naar de trein haast. Het is altijd allemaal net op tijd, op de minuut. Wat mij deze week gebeurde, was me nog niet overkomen. Ik kwam te laat zonder dat ik het in de gaten had. Ik stond op een leeg perron. Wat me toen overviel was nog opmerkelijker. Ik heb een half uur in serene rust de zon zien opkomen en genoot er enorm van. Geen irritatie en geen stress. “Dan maar een half uur later op mijn werk”, was mijn gedachte. Heerlijk was het. Of dat komt van mediteren? Zou kunnen”.

Meer genieten

De derde: “Ik was altijd maar bezig om anderen te helpen, bij te springen, zelfs als ik ergens te gast was. Ik zette mijzelf op de tweede plaats. Ik had mij voorgenomen om meer te accepteren als mij gegeven wordt. Dat te nemen wat mij gegund wordt. En ik moet zeggen dat ik nu de rust heb om achterover te leunen, aan tafel te blijven zitten als gast, voor mij te laten zorgen en te ontvangen. En het wordt gewaardeerd door degenen die mij geven en het mij gunnen. En ik kan ervan genieten.”
En zo ging het nog even door. De verhalen vormden een welkome aanmoediging om te mediteren en de andere goede gewoontes een extra impuls te geven en zo vorm te geven aan eigen doelen.

Meld je aan voor een introductiecursus
of
doe eerst een gratis proefles.