zen actueel blog zen actueel blog

 Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, sesshin, heimwee, zenmeditatie, bubbels, doel, onrust, verlangen, verandering, reflecteren, rust, adrenaline, saai, stressvolle baan, sporten, aandacht, concentratie, niet meer vluchten, inzichten, leerzaam, heilzaam, comfortzone


Geen heimwee maar ‘wegwee’Bert Gen-Ryu van Voorst, Zen.nl Gouda

Mijn vrouw zegt: “je bent een ander mens als je mediteert”. We fietsen al twee weken onafgebroken en hebben niet de tijd voor mijn zenmeditatie genomen. Aangekomen in ons hotel in Wenen waar we vier nachten zullen blijven, pak ik de draad weer op. De reactie dat ik een ander mens ben als ik mediteer komt al na één dag en ze heeft gelijk. Er zijn bubbels die mij dwars zitten. De fixatie op het doel en het willen bewegen, doorgaan, zo snel mogelijk weg van waar je bent. De Duitsers hebben hier zelfs een woord voor: Fernweh, wat je zou kunnen vertalen met ‘wegwee’, het tegenovergestelde van heimwee. Hiermee wordt in één woord de voortdurende onrust door het verlangen om steeds ‘weg’ te gaan samengevat. Natuurlijk, ik geniet van de reis, van de prachtige omgevingen en mooie ervaringen die we samen delen. Ik heb er bewust bij stil gestaan, bij de reis. Maar die wegwee zit in me. De drang tot weer weggaan. Ik realiseer me nu dat ik dat vaak heb. Dit verlangen naar bewegen en verandering.

Tijdens de sesshin
Toen ik tijdens de voorjaarsesshin, de koan kreeg ‘wat beweegt je’, kon ik maar moeilijk op een goed antwoord komen. Pas na afloop van de sesshin vond ik een voor mij bevredigend antwoord. Waarschijnlijk is het niet de tien, maar voor mij wel een uitermate passend antwoord: de drang naar beweging beweegt mij. En hoe meer ik hierover nadenk, mediteer, reflecteer, merk ik dat dit voor alles geldt dat ik doe. Rust is saai en bewegen moet. Dit kan zijn in sport, werk of andere uitdagingen. Als het beweegt dan beweegt het mij. Een stressvolle baan, een sportieve uitdaging, een project dat snel moet worden uitgevoerd. Je zou kunnen zeggen daar waar de adrenaline stroomt. Als ik dit nader beschouw, heb ik zo hier en daar een project te krap gepland om de uitdaging groter te maken. Hoewel dit opdrachtgevers natuurlijk ook goed uitkwam. In de drang tot bewegen ontstaan bubbels en wegwee zelf is een bubbel. Ik denk dat deze bubbel zich heeft gevormd door een onprettige thuissituatie in mijn jeugd waarvoor ik graag vluchtte.

Sporten of mediteren
Ik heb altijd veel bewogen, veel gesport. Dat was nodig en diende ook als uitlaatklep. En er zijn veel overeenkomsten tussen sporten en mediteren te noemen. Bijvoorbeeld de aandacht en concentratie die nodig zijn tijdens het skiën, zeilen of hardlopen. Waarbij je vervolgens kunt samensmelten en je één kunt voelen met de elementen en het spel. En ook kun je tijdens het sporten prima problemen overdenken en tot nieuwe inzichten komen.

Niet meer vluchten
Maar waarom doe ik dan ook nog aan meditatie? Ik doe aan zenmeditatie omdat ik niet meer wil vluchten. Ik wilde hier zijn. Door te mediteren word ik op een andere wijze met mijzelf geconfronteerd dan tijdens het sporten. De inzichten die dan ontstaan zijn breder en dieper, omdat ik mijzelf niet uit de weg kan gaan. Je zou kunnen zeggen dat zen je dagelijks en gecontroleerd even uit je comfortzone haalt en dat is bijzonder leerzaam en heilzaam. Dat is wat zen mij brengt en waar ik op zoek naar was al had ik dat niet direct door. Misschien dit jaar maar niet op wintersport?

De volgende sesshins zijn:
Van 12 t/m 18 januari o.l.v. Rients Ritskes (volgeboekt)
Van 3 t/m 9 mei o.l.v. Floor Rikken
Van 28 juni t/m 4 juli o.l.v. Rients Ritskes
Van 25 t/m 31 oktober o.l.v. Arthur Nieuwendijk