zen actueel blog zen actueel blog

 dankbaarheid, Floor Gessho Rikken, Zen.nl Utrecht, sesshin, zenmeditatie, ondankbaar, loslaten, weerstand, gevoelens
© Rients Ritskes


Is dankbaarheid boeddhistisch?Dankbaarheid is het thema van de komende sesshin van 6 t/m 12 oktober o.l.v. Floor en er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar zijn. Klik hier voor meer info.

Floor Gessho Rikken, Zen.nl Utrecht

Wat is dankbaarheid?
Mijn eerste reactie op die vraag is dat ik niet zoveel met dankbaarheid heb, misschien wel een beetje weerstand zelfs. Aan het woord kleeft voor mij een laagje god, nederigheid en oubolligheid. Dit heeft mij tot voor kort niet uitgenodigd me verder in dankbaarheid te verdiepen.

Zenmeditatie en dankbaarheid
Maar mijn zenbeoefening leert me dat daar waar weerstand is, ook veel te leren valt. Een eerste zoektocht naar boeken over het thema dankbaarheid vanuit zen en filosofisch perspectief bracht mij bij een rijtje van vier boeken. Terwijl ik rustig nog eens de achterflappen las, realiseerde ik mij dat dit vier boeken zijn van oudere mannen die terugkijkend op hun leven reflecteren op dankbaarheid. Wat dankbaarheid is, en waarvoor ze het zijn. Is dankbaarheid iets wat pas kan ontstaan na een rijk en zoekend leven? En is iemand die geen dankbaarheid voelt, meteen ondankbaar? Mijn interesse is gewekt.

Dankbaarheid in de zentraditie
Na het eerste loslaten van gevoelens van weerstand bij het woord dankbaarheid, herken ik zelf steeds meer momenten van dankbaarheid. In deze komende sesshin wil ik onderzoeken wat het is: dankbaarheid en hoe past het in de zentraditie. Bijvoorbeeld aan de hand van de mooie anekdote uit het boek Zen Zaden van Shundo Aoyama. Iemand geeft een prachtig cadeau. En de ontvanger zegt: ‘Ik heb er zelf niet zo’n behoefte aan, maar ik zal het toch aannemen want ik kan er waarschijnlijk een ander veel plezier mee doen.’ Wat vertelt dit verhaal over dankbaarheid? Dankbaarheid blijkt heel actueel voor mij. En nog belangrijker, wat leert het onderzoek naar dankbaarheid mij over mijn dagelijkse leven?

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar in de herfstsesshin van 6 t/m 12 oktober o.l.v. van Floor Gessho Rikken, met als thema: Dankbaarheid.