whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Jouw natuur is mijn natuur


Jouw natuur is mijn natuurDeel 1: over pijn en liefdeDirk Shindo Polder / Zen.nl Delft

Zen en natuur, dat zijn de onderwerpen waar ik het grootste deel van mijn tijd mee bezig ben. Voor mij zijn die twee onderwerpen volkomen één. Binnen is buiten, buiten is binnen; ik ben, wij zijn natuur. In het afgelopen half jaar merk ik bij mijzelf een geleidelijk verandering van houding en perspectief, van de manier waarop ik mij verhoud tot de wereld en de natuur. Dat heeft ook gevolgen voor mijn zenpraktijk. In een tweetal artikelen wil ik daar op ingaan. Dit eerste deel gaat over pijn en liefde.

Eind januari van dit jaar deed ik een driedaagse training met de titel ‘The Work That Reconnects’. Deze training is ontwikkeld door Joanna Macy, één van de oprichtsters van de Deep Ecology beweging in Amerika. Met ‘The Work that Reconnects’ ontwikkelde zij in de jaren 80 van de vorige eeuw een methode voor milieuactievoerders zich te realiseren dat de pijn en het verdriet, die zij voelen om het verlies van het leven op aarde, voortkomt uit liefde voor en verbondenheid met dit leven. Zo kun je kracht ontlenen aan de pijn en het verdriet; kracht die je nodig hebt om het op te brengen je niet af te sluiten voor wat er gebeurt met de natuur. Verbonden blijven en je telkens weer opnieuw verbinden, dat is de opgave.

In Nederland is sinds drie jaar een door Joanna opgeleide trainer in The Work That Reconnects actief, Manon Danker en bij haar heb ik deze training meegemaakt. Het is een heftige training, want te rade gaan bij je eigen pijn doet behoorlijk pijn. Zo werd ik bijvoorbeeld geconfronteerd met mijn woede, onmacht en verdriet om het mislukte experiment in de Oostvaarders Plassen. Een paar duizend edelherten betalen daar nu met hun leven de rekening van ons onvermogen om een levensvatbare populatie de ruimte te geven die ze nodig heeft. Ik heb als beleidsambtenaar op het Ministerie van Landbouw en Natuurbeheer meegewerkt aan het gedachtegoed waar dit experiment uit voortkwam. Het onder ogen komen van die pijn leerde me hoeveel ik houd van deze dieren, van deze gebieden, van deze natuur. En juist omdat ik zo van de natuur houd, ben ik er ook pijnlijk mee verbonden.

Ik realiseerde me dat het deze liefde is, die mij uitnodigt om met mijn aandacht te blijven bij wat er gebeurt, me niet af te sluiten voor wat mij tegenstaat, er mee te zitten en alles te ervaren. Er bij blijven en vandaar uit doen wat nodig is op dit moment. Zo heeft het me bijvoorbeeld geïnspireerd tot een stiltewandeling voor onze Zen.nl sangha in Delft. Dus doen wat nodig is, overigens zonder veel illusies te hebben over de resultaten van mijn acties, en ondertussen te genieten van de bewustwording van onze natuur. Zo organiseren Henriët van Rossum en ik vanuit Zen.nl Delft van 28 t/m 30 juni een weekendsesshin met 'Je natuur' als thema. Dit weekend vindt plaats in de rustig en zeer landelijk gelegen boerderij De Bronhoeve in Cothen. Maximum aantal deelnemers is 15.

Zie verder ook:
De ontroerende film die Chris Jordan maakte over albatrossen op het eiland Midway in de Pacific. (www.albatrossthefilm.com).
Een documentaire over Joanna Macy (https://bodhitv.nl/2017/03/23/tv-widening-circles/) met als titel Widening Circles.