whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, sesshin, gadgets, verslaving, smartphone, afhankelijk, app, iPhone, bubbel, koopgedrag, online shoppen, gemak, goed of slecht, verbonden, mobiel, bereikbaar zijn, stilte, rust, diepgang, energie, afleiding


Sesshin en mijn verslaving aan gadgetsBert Gen-Ryu van Voorst, Zen.nl Gouda

Voor dat ik naar mijn eerste sesshin ging leek het me een hele opgave om het een week te stellen zonder mijn smartphone. Maar het is gelukt en deze ervaring, samen met het vele mediteren, heeft me veel opgeleverd.

Afhankelijk van mijn smartphone
Door de tijd heen merk ik dat ik steeds afhankelijker ben geworden van mijn gadgets. Mijn telefoon gebruik ik voor van alles en nog wat en voor alles is er tegenwoordig een app. En ik ben niet de enige. Wie kan er nog zonder pc, tablet of mobiel? Ik gebruik mijn gadgets bijvoorbeeld voor mijn boodschappen. Van groente tot kleding en weer nieuwe gadgets. Dit online shoppen gaat overigens wel gepaard met enig risico. Zo heb ik eens een nieuwe iPhone besteld die nog nergens in Nederland verkrijgbaar was. Via een nep-webwinkel bleek achteraf. De telefoon is nooit geleverd en ik werd slachtoffer van mijn wens altijd alle nieuwe gadgets en snufjes te willen hebben. In de tijd dat dit gebeurde haalde ik mijn schouders hierover op en ging weer verder. Ik mediteerde nog niet actief en was een ervaring- lees bubbel- rijker. Voor mijzelf kan ik dit koopgedrag gemakkelijk goedpraten. De schade is beperkt en het gemak dat er tegenover staat is gigantisch. Ik koop ondertussen namelijk bijna niets meer in fysieke winkels en dat bespaart mij veel tijd. Wat er met mijn gegevens is gebeurd bij de nep-webwinkel, blijft echter gissen. Nog steeds merk ik dat ik voor gemak ga. Online shoppen heeft een enorme vlucht genomen. We gaan massaal voor online bestelgemak. Als gevolg hiervan sluiten veel fysieke winkels en of dat goed of slecht is kan ik niet overzien. Ik constateer alleen dat er veel winkelruimte leeg staat en voel aan dat dat een rechtstreeks verband heeft met het online bestellen.

Door mijn telefoon voel ik mij verbonden
Omdat ik mij zo verbonden voel met mijn telefoon was het inleveren bij mijn eerste sesshin best moeilijk. En als ik er met anderen over spreek, vraagt men mij vaak hoe dat is om een hele week zonder mobiel te leven. Men kan het zich moeilijk voorstellen en het lijkt wel alsof men denkt dat je dan een week niet bestaat. Ik heb lange tijd in de ICT gewerkt. Onder meer voor support, sales en projecten afdelingen. Bereikbaar zijn was enorm belangrijk, althans zo voelde dat of de klant liet dat voelen. Dat is een onuitwisbare ervaring geweest waardoor de kans dat ik zonder telefoon het huis verlaat heel klein is.
Inmiddels koester ik juist de gadget-loze momenten en laat na afloop van een sesshin mijn telefoon nog zo lang mogelijk uit. Puur om de stilte, rust en diepgang voort te laten bestaan en de energie en nieuwe inzichten zo lang mogelijk te behouden.
Ik merk dat ik worstel met de afhankelijkheid van mijn ICT-gadgets. Dat krijgt dan ook nog iets nostalgisch, zoals terugverlangen naar volle winkelstraten en zonder storing of afleiding dingen doen. Ik realiseer mij dat het gebruik van techniek ook een andere kant heeft. Net zoals je met een goed mes groenten kunt snijden en iemand kan verwonden.

Minder verslaafd
Hoe dan ook, het vooraf aan de sesshin inleveren van de telefoon is een bevrijdende ervaring geweest. De vele gedachten van: 'en als dit'' en ‘als dat' en 'hoe moet dat dan als' bleken loze bubbels. Ik kan er nu met gemak vaker voor kiezen mijn telefoon gewoon even uit te laten. Naast vele andere positieve effecten, voel ik mij door de sesshin bevrijd en in ieder geval minder verslaafd aan mijn gadgets.

De komende sesshin van 12 t/m 18 januari o.l.v. Rients heeft als thema Keuzes maken. Deze sesshin is volgeboekt, maar i.v.m. eventuele annuleringen is aanmelding voor de wachtlijst nog mogelijk.

De volgende sesshins zijn:
Van 3 t/m 9 mei o.l.v. Floor Rikken
Van 28 juni t/m 4 juli o.l.v. Rients Ritskes
Van 25 t/m 31 oktober o.l.v. Arthur Nieuwendijk