whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, introductiecursus, koud douchen, vetverbranding, doorbloeding, energie, minder koud, goed voor je huid, endorfines, weerstand


Tien redenen om koud af te douchenWel eens gedaan, koud afdouchen? In de introductiecursus zenmeditatie, worden cursisten naast het dagelijks mediteren gestimuleerd tot regelmatig bewegen en koud af douchen. Veel cursisten ervaren hoe fijn dat is en blijven het doen. Maar toch, bij veel verdwijnt die gewoonte ongemerkt ook weer. Net als bij mediteren en veel andere goede gewoontes heb je af en toe een oppepper nodig. Daarom hier weer even op een rijtje waarom koud afdouchen ook alweer goed is.

1. Je activeert je vetverbranding: door koud te douchen voor je gaat sporten activeer je de vetverbranding al voor je begint met trainen.
2. Goede doorbloeding: door koud te douchen vernauwen je bloedvaten en wordt je bloed energieker door je lijf gepompt.
3. Het geeft energie: het is even wennen, maar als je ‘s ochtends een dot energie wilt hebben, dan is een koude douche nog effectiever dan koffie.
4. Je hebt het minder koud: door te trainen met koud douchen heb je het in de winter minder koud.
5. De verwarming kan een standje lager (zie punt 4).
6. Het is goed voor je huid: je huid wordt gladder en strakker.
7. Het geeft endorfines (gelukshormonen) dus je wordt er gewoon blij van.
8. Een beter herstel van je spierfuncties na het sporten. Bovendien is het goed om ontstekingen en blessures te voorkomen na een training.
9. Ten slotte: het verhoogt je weerstand, dus minder ziek.
10. Er zijn er meer, je vindt ze als je googelt of uit eigen ervaring als je de warme kraan even iets eerder uitzet.