whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

zen, Hanneke Dijkman, Zen.nl Rotterdam, werkgeluk, levensgeluk, rsi, mediteren, balans, workshop, bubbels, werkervaring, inzicht, stress, boeddhistisch


Zen, meditatie en levensgelukHanneke Dijkman, Zen.nl Rotterdam-Zuid

Aan het eind een heftige RSI-periode heb ik zenmeditatie leren kennen. Voor mij bleek zen een hele praktische methode te zijn met bovendien een inspirerende filosofie. Door te mediteren werd ik mij meer en meer bewust van mijn lijf en de signalen die mijn lijf gaf. Hierdoor vond ik een betere balans in mijn leven en is de RSI niet meer teruggekomen.

Hoe bereik je werkgeluk?
Ook ging ik op zoek naar werk dat beter bij mij zou passen en deed een opleiding tot coach. In deze opleiding kwam ik erachter dat het met mensen werken heel goed bij mij past. Doordat ik met de meditatie beter naar mijn lijf en mijn gevoelens luisterde, koos ik wat goed voor me was: zelfstandig werken als coach. Het bracht me veel werkgeluk. Omdat het mediteren mij zoveel gebracht had, wilde ik dat graag delen met mijn cliënten. Daarom ben ik de opleiding tot zenleraar gaan volgen en combineer ik sinds 2010 mijn werk als coach met mijn werk als zenleraar.

Boeddhisme en werkgeluk
Toen ik in juni 2014 voor het eerst een lezing over werkgeluk gaf, ontdekte ik dat de vier geloften uit het Boeddhisme, voor mij het recept waren geworden voor mijn werkgeluk. Later nam ik vele interviews af en bezocht organisaties. Ik ontdekte dat de mensen die gelukkig waren in hun werk het principe van deze vier geloftes herkenden en in de praktijk hanteerden. Deze vier geloften zijn, vertaald naar de praktijk van alle dag:
1. Streef naar het geluk van anderen en jezelf;
2. Verken bubbels, kracht en kwetsbaarheid;
3. Leer speels en bewust;
4. Kies een doel en geniet hier en nu.

Zo ben ik de vier geloften gaan inzetten in mijn coaching, mijn trainingen en workshops en schreef er een boek over.

Van werkgeluk naar levensgeluk
In het kader van mijn boek over werkgeluk, rekende ik uit hoeveel procent van ons leven we aan werk besteden. Dat bleek slechts 8%. Ik had gedacht dat het veel meer zou zijn. Ik besloot daarom me voortaan op geluk in het algemeen te richten en minder op werkgeluk alleen. Ik begon een eigen Zen.nl vestiging in Rotterdam-Zuid. Daar werk ik nu al weer twee jaar met werkenden, gepensioneerden, studenten, ouders, oma’s, opa’s, etc. Het gaat in de lessen en in dokusan (persoonlijk-onderhoud) en zencoaching nog steeds vaak over werk maar vooral ook over aandacht, liefde, verdriet, gezondheid, relaties in het algemeen, geluk, kinderen en kleinkinderen, leven en dood. De vier Boeddhistische geloften vormen daarin de rode draad.

Terug naar werkgeluk
Wat voor mij gold, blijkt ook voor anderen veelal het geval. Het werk is, hoewel het maar 8% van ons leven omvat, een prachtige plek om je bewust te worden van bubbels: zowel onverwerkte werkervaringen als onverwerkte levenservaringen. Al deze onverwerkte ervaringen beïnvloeden ons denken, voelen en doen op het werk.

Zen en werkgeluk
In de zenfilosofie staat de houding van ‘niet-weten’ en 'de vraag' heel centraal. Door die houding sta je maximaal open voor wat er in jezelf en om je heen gebeurt. Door het gebruikmaken van de signalen waarvan je je dan bewust wordt, openbaren zich nieuwe antwoorden en inzichten. Daarom begint werken aan werkgeluk ook met het vinden van je vraag. Ter inspiratie heb ik hier enkele vragen van deelnemers aan eerdere werkgeluk workshops verzameld:

- Waarom ben ik zo serieus met mijn werk bezig? Waarom is mijn werk zo belangrijk voor mijn geluksgevoel? Hoe verander ik dat?
- Hoe kan ik in mijn werkende leven meer vrijheid voelen zonder onverschillig te worden?
- Welke doelen zijn belangrijk in mijn leven en op welke manier kan ik daar in mijn werk praktisch vorm aan geven?
- Hoe kan ik stress momenten herkennen en de oorzaken begrijpen? Hoe krijg ik weer meer energie en kan ik weer echt genieten?
- Hoe kan ik beter grenzen aangeven, me tijdens het werk beter ontspannen? Hoe kan ik in een hectische omgeving toch mezelf blijven?

Dus, kom je naar een van de komende ééndaagse workshops ‘Zenvol werk’ denk dan alvast eens na welke vraag jij je zelf wilt stellen.

Binnenkort geeft Hanneke Dijkman een aantal eendaagse workshops over ‘Zenvol werk’. De eerste daarvan staat gepland voor dinsdag 24 september bij Zen.nl Dordrecht. Hanneke geeft de workshop ook in Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Enschede, Haarlem, Lochem, Nijmegen en Den Haag. Klik hier voor meer data en meer informatie.