whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Zen in leven en leidinggeven


Zen in leven en leidinggevenWoensdag 12 juni is er in Nijmegen weer gelegenheid om het zenleiderschapsforum bij te wonen. Dit keer verzorgt Ursula Witteveen de inleiding* over: integratie van zen in het dagelijks leven en in leidinggeven. Iedere bijeenkomst heeft een eigen thema waardoor deelnemen aan een losse bijeenkomst heel goed mogelijk is. Voor aanmelden, zie: https://www.zen.nl/cursussen/zenleiderschapsforum/

Om 16.00 uur starten we met meditatie (facultatief) en aansluitend om 17.00 uur start Ursula met haar inleiding. Het gesprek wordt voortgezet tijdens het diner, bereid door zen chef-kok Theo Sigmond. Rond 19.30 uur is de afronding met koffie en thee.

Ursula Witteveen begon haar loopbaan als behandelaar van sterk suïcidale jongeren en volwassen, trainde vervolgens anderen in dit vak en is sinds kort mede-eigenaar en bestuurder van Dialexis, het trainingsinstituut voor Dialectische Gedragstherapie (DGT) in Nederland en België. Ze beoefent zelf vele jaren mindfulness en sinds zeven jaar ook zen. Als achtergrond informatie over het werk van Ursula het volgende over DGT.

Dialectische Gedragstherapie (DGT) is een vorm van cognitieve gedragstherapie, waarmee voornamelijk mensen behandeld worden die gediagnosticeerd zijn met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). De effectiviteit van DGT is in meerdere, onafhankelijk van elkaar uitgevoerde, wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Daarmee is zij de best onderzochte psychotherapeutische ambulante behandeling voor BPS.

DGT ondersteunt het beter leren reguleren van emoties, middels het aanleren van verschillende vaardigheden waardoor het zelfvertrouwen groeit en het leven draaglijker wordt. DGT helpt de cliënt nieuwe vaardigheden uit te proberen en gemotiveerd te blijven.

De doelgroep van DGT is mensen met BPS en mensen die ernstig zelfbeschadigend en suïcidaal gedrag gebruiken om te overleven.

Een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) wordt gekenmerkt door een patroon van emotionele instabiliteit, impulsief en roekeloos gedrag en intermenselijke instabiliteit (moeite met relaties en onzekerheid over levensdoelen). DGT is het beste onderzocht voor BPS echter ook effectief bewezen voor een scala aan andere stoornissen zoals verslaving, depressie, PTSS en eetstoornissen.

DGT is ontwikkeld door de Amerikaanse therapeute Marsha Linehan die in haar werk ook zocht naar de praktische toepassing van zen.

* In de oorspronkelijke planning zou Pia Velema de inleiding houden, maar door een veranderde vakantieplanning wordt haar inleiding uitgesteld naar een latere datum.