whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

zen, Hanneke Dijkman, werkdruk, Zen.nl Rotterdam, werkgeluk, piekeren, geluk, problemen, mediteren, beter slapen, gedrag, zelfreflectie, gedachten, leren, inzicht, bewust, boeddhistisch, leren omgaan
Foto gemaakt tijdens de workshop op 25 september jl. in Zen.nl Amersfoort


Zen, meditatie en
goed leren om te gaan met te veel werkBinnenkort geeft Hanneke Dijkman een aantal eendaagse workshops over ‘Zenvol werk’. In de ééndaagse workshop staan oefeningen centraal om te leren meer creatief om te gaan met werkdruk. De eerste workshop staat gepland voor vrijdag 18 oktober bij Zen.nl Apeldoorn. Hanneke geeft de workshop daarna ook in Arnhem, Breda, Enschede, Lochem, Haarlem, Nijmegen en Den Haag. Klik hier voor meer data en meer informatie.

Hanneke Dijkman, Zen.nl Rotterdam-Zuid

‘Hoe ga ik zenvol om met het vele werk dat ik op mijn bord krijg?’ Dat was de vraag waarmee een teamleider bij een werkgeluk workshop kwam. Ze vertelde: ‘Als mijn collega’s problemen hebben, dan leggen ze het bij mij neer’. Ze nam dan het probleem van hen over, maar kreeg zo veel te veel werk. Ze lag ’s nachts hierover te piekeren.

Geluk in het werk
In het streven naar een 10 voor werkgeluk hanteer ik vier stappen, gebaseerd op de Boeddhistische geloften. De derde stap is: leer speels en leer bewust. Dat betekent ook onderzoeken wát je eigenlijk wilt leren. Problemen zoals werkdruk kunnen dan gezien worden als kansen om te leren. De wereld om ons heen verandert continu, onze uitdaging is daarmee soepel(er) om te gaan. Pas als er niets meer te leren val, dan wordt het werk saai en wij zelf waarschijnlijk ook!zen, Hanneke Dijkman, werkdruk, Zen.nl Rotterdam, werkgeluk, piekeren, geluk, problemen, mediteren, beter slapen, gedrag, zelfreflectie, gedachten, leren, inzicht, bewust, boeddhistisch, leren omgaan


Mediteren en leren
Tijdens mediteren komen allerlei gedachten naar boven en dat is prima. Deze zelfreflectie levert vaak nieuw inzicht op. Leren begint bij waarnemen van onszelf. Wat voelen, denken en doen we? In de workshop mediteerden we en gingen we met concrete vragen aan de slag hiermee. Zo kwam de teamleider er achter dat, als collega’s met hun problemen bij haar kwamen, ze irritatie voelde, maar dat ze zich ook wel vereerd voelde. Zij was de prima donna op de afdeling, de expert die overal bij gehaald werd. Pas toen ze er zo over praatte besefte ze dat ze door de problemen over te nemen, eigenlijk haar collega’s niet serieus nam. Ze zou hen en zichzelf waarschijnlijk gelukkiger maken door hen op hun eigen expertise te wijzen.

Leren van problemen
Leren gaat ook over gedrag, doen wat je wilt doen, zeggen wat je wilt zeggen. ‘Wat zou ze willen zeggen tegen de collega’s?’ Na wat puzzelen kwam ze op het volgende: ‘Toen jij me vorige week vroeg om probleem A over te nemen, voelde ik me enerzijds vereerd. Tegelijkertijd weet ik dat jij zelf ook alle expertise in huis hebt. Ik zou graag willen dat je zo’n probleem volgende keer zelf probeert op te lossen. Ook omdat mijn agenda al behoorlijk vol zit. Mocht het echt niet lukken, dan kun je natuurlijk nog bij mij aan kloppen.’

Beter slapen meer geluk
In de weken hierop oefende ze met zeggen wat ze wilde zeggen. De verhoudingen met haar collega’s verbeterden, haar werklast werd minder en ze sliep beter. Een mooi win-win-win verhaal, want ook de problemen werden sneller opgelost. Was het werk daarmee saai geworden? Zeker niet. Ze hield alleen meer tijd en energie over voor het echt leiden en richting geven van haar team.”

Blijven mediteren blijven leren
Zen is iedere keer opnieuw beginnen. Zenvol werk is dus ook op ieder moment opnieuw beginnen, waarnemen en onderzoeken wat er beter kan. De grafiek hierboven begint dan continu opnieuw.
Ook bij mij groeide enige tijd geleden weer het werk boven het hoofd en daarin kwam ik mijzelf ook weer tegen. Ik had meer leuk en spannend werk gekregen, maar had het daarmee te druk. Wijzer geworden na vele jaren zenbeoefening besloot ik nu veel eerder dan ik vroeger zou hebben gedaan anderen in te schakelen om met mij samen te werken. We kunnen blijven oefenen in vertrouwen en loslaten.

Vr 18 okt.         Zen.nl Apeldoorn         klik hier voor meer info en aanmelding
Za 19 okt.         Zen.nl Arnhem         klik hier voor meer info en aanmelding
Za 02 nov.         Zen.nl Enschede         klik hier voor meer info en aanmelding
Wo 13 nov.         Zen.nl Nijmegen         klik hier voor meer info en aanmelding
Za 30 nov.         Zen.nl Lochem         klik hier voor meer info en aanmelding
Di 17 dec.         Zen.nl Den Haag         klik hier voor meer info en aanmelding
Za 11 jan.         Zen.nl Haarlem         klik hier voor meer info en aanmelding
Wo 22 jan.         Zen.nl Breda         klik hier voor meer info en aanmelding