whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Zenvol werk


Zenvol werkBinnenkort geeft Hanneke Dijkman een aantal eendaagse workshops over ‘Zenvol werk’. De eerste daarvan staat gepland voor woensdag 10 juli in Zen.nl Breda. Hanneke geeft de workshop ook in Dordrecht, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Enschede, Nijmegen en Den Haag. Klik hier voor meer data en meer informatie.

Hanneke Dijkman, Zen.nl Rotterdam-Zuid

In de workshop Zenvol werk gaan we aan de slag met vier stappen naar werkgeluk, gebaseerd op de vier geloften van het Boeddhisme. Als ik mensen vertel dat de eerste stap naar werkgeluk is: ‘anderen en jezelf gelukkig maken’ komt vaak de vraag of ‘jezelf’ niet beter voorop kan staan. Moet je niet zelf gelukkig zijn voordat je een ander gelukkig kunt maken? Is de instructie in vliegtuigen niet om eerst zelf een zuurstofmasker op te zetten voordat je de ander helpt? Moeten we niet onze grenzen bewaken want anderen lopen er zo makkelijk overheen?

In de Diamantsutra is te lezen dat zo’n 2500 jaar geleden de Boeddha min of meer dezelfde vraag kreeg van één van zijn leerlingen: ‘Hoe kan ik gelukkig worden?’ Het antwoord van de Boeddha was: ‘Je wordt gelukkig door anderen gelukkig te maken.’

Als ik meditatieles geef vertel ik mensen dat als ze mediteren, ze in feite een Boeddhabeeld zijn voor degene die tegenover hen zit. Keer op keer krijg ik te horen dat dit hen helpt om stiller te zitten, wat weer bijdraagt aan een diepere meditatie voor henzelf. Een voorbeeld zijn is een heel simpele, directe manier om anderen gelukkiger te maken waardoor je zelf gelukkiger wordt.

Ik zie steeds weer hoe het gezicht van mensen verzacht en hoe hun ogen gaan stralen als ik ze vraag om te vertellen over situaties op hun werk waar ze gelukkig van werden. Soms zijn het kleine momentjes, zoals de vrouw die met een internationaal team werkte en vertelde hoe ze er voor zorgde dat bij gezamenlijke maaltijden iedereen blij was met het eten. Soms zijn het grotere projecten, zoals de man die vertelde hoe hij een opdrachtgever verraste door een project een half jaar eerder dan verwacht op te leveren. Werklozen en gepensioneerden vertellen me hoe ze zich gelukkiger voelen als ze weer (al dan niet betaald) aan het werk gaan.

Toch blijft het lastig. Want we kunnen ook leeglopen door altijd voor anderen te zorgen. We kunnen wel steeds ‘ja’ zeggen tegen onze leidinggevende, klanten of collega’s, maar krijgen we daar eigenlijk wel erkenning voor? En over de samenwerking met die dominante collega, die veeleisende klant, die autistische baas liggen we ’s nachts te piekeren…

Dat doet me denken aan het verhaal van het artiestenstel, vader en dochter. Ze waren acrobaten waarbij de dochter op de handen van de vader kunsten deed. De vader zei tegen zijn dochter: ‘Je moet goed op mij letten, anders gaat het mis’. ‘Nee’, zei de dochter: ‘Ik moet goed op mezelf letten’. Ze kwamen er niet uit en gingen naar de Boeddha om raad. Die gaf de dochter gelijk.

Het gaat om de middenweg. Daarom geef ik in de ééndaagse workshop Zenvol werk handvatten om de eerste stap naar werkgeluk ‘anderen en jezelf gelukkig maken’ beter te begrijpen én in de praktijk te brengen. Natuurlijk zet je in het vliegtuig eerst je eigen zuurstofmasker op: zodat je zelf lucht hebt én anderen zo goed mogelijk kunt helpen.

In de ééndaagse workshop “Zenvol werk” staan oefeningen centraal om de middenweg te leren bewandelen. Klik hier voor data en plaatsen voor de ééndaagse workshop.