whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, sesshin, Rients Ritskes, rituelen, stilte, verbondenheid, bewust, loopmeditatie, zendo, aandacht, gewoonte, weekendsesshin


1,5 meter-sesshinBettina Zevenbergen, Zen.nl Zeist

De voorbereidingen voor de komende 1,5 meter sesshins zijn in volle gang. De nieuwe norm zal waarschijnlijk bijdragen aan nog meer aandacht, nog meer stilte en wie weet nog meer verbondenheid. Het blijven onzekere tijden, maar de sesshins en weekendsesshins nieuwe stijl staan gepland.

1,5m en beoefening
In een sesshin zijn we onze aandacht aan het trainen. Niet alleen tijdens de meditatie, we proberen onze concentratie de hele tijd vast te houden. Door niet te spreken of ander contact met elkaar te zoeken, onze telefoons in te leveren en niet te lezen. En ook al onze bewegingen willen we bewust doen. Niet alleen de loopmeditatie, ook buiten de zendo lopen we altijd in sashu (handen voor de buik), we schuiven de stoel heel zacht naar de eettafel. We botsten in een sesshin nooit tegen elkaar op, maar geven elkaar bij het passeren nu 1,5 meter ruimte. Gewoon een mooie extra oefening.

Rituelen aanpassen
In onze beoefening hebben we veel rituelen. De kern van onze rituelen is niet dat ze uitgevoerd moeten worden volgens bepaalde regels. De kern is dat we gezamenlijk onze aandacht richten. We passen onze rituelen altijd al aan de situatie. Zo gaat het ritueel voor persoonlijk onderhoud of kinhin in iedere zendo net een beetje anders, omdat de situatie anders is. En online is het allemaal ook weer een beetje anders. Een nieuwe situatie houdt de aandacht scherp en voorkomt dat het ritueel een ingesleten gewoonte wordt. Vooral onze mooie eetrituelen zullen we aan moeten passen en wie weet wat voor creatieve vorm daar ontstaat.

Minder deelnemers
De eerste sesshins die ik meemaakte waren met ongeveer 30 deelnemers. Toen werden het er in de loop van de tijd wel 60! Dat leek me teveel. Maar het bleek heel goed te gaan. Dat werd het nieuwe normaal. Toen kwam zelfs een sesshin met 111 deelnemers. Daar had ik echt mijn twijfels over. Maar wat bleek, hoe meer zielen, hoe meer stilte! Nu worden de groepen weer teruggebracht worden naar 30 en heel even was mijn gedachte 'dat is te weinig'. Maar al snel bedacht ik me weer, welke goede herinneringen ik heb aan mijn eerste sesshins met ongeveer 30 mensen.

Ik kijk uit naar mijn komende sesshin en weekendsesshin, met iets minder deelnemers en nieuwe rituelen.

De komende sesshins staan gepland voor:
Zomersesshin van 28 juni t/m 4 juli o.l.v. Rients Ritskes (volgeboekt)
NIEUWE DATUM van 5 juli t/m 11 juli o.l.v. Floor Rikken
Herfstsesshin van 25 t/m 31 oktober o.l.v. Arthur Nieuwendijk

De eerst komende weekendsesshin staat gepland voor:
Van 26 juni t/m 28 juni o.l.v. Pia Velema en Bettina Zevenbergen