whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, wijsheid, mededogen, afscheid, online mediteren, zin van het leven, aandacht, concentratie, afleiding, zintuigen, communiceren
Foto © Rients

Afscheid nemen en zenTara Kirchner, Zen.nl Zutphen

Lieve pa,
Misschien sta je nu aan de hemelpoort en wordt er gevraagd: Wat heeft u nagelaten? Jij lacht en zegt: “Heer, dat gaat mijn dochter u nu vertellen.” En je kijkt naar beneden naar mij met een blik van ‘niet te lang hè?’

'Het deed er niet echt toe wat wij van het leven verwachtten,
het was eerder wat het leven van ons verwachtte'
Citaat: Viktor Frankl in ‘De zin van het bestaan’.


Met dit soort vragen hield en houd ik me vaak bezig: wat is de zin van het leven, wie ben ik, wat verwacht het leven van ons, waar kom ik mijn bed voor uit en wat doen we NU voor de nalatenschap, voor ons nageslacht en vele anderen. Dergelijke vragen stelde ik ook aan jou en jij bleef rustig. En nu : ‘Wat heb jij nagelaten?’” Op 24 maart om 12:12 uur is hij overleden. Hij hield van cijfers, vooral van die gelijkmatigheid. Dat wat mijn vader nalaat is wijsheid, mededogen en muzikaliteit in een breed gedragen bedding van zachtheid met een liefdevolle glimlach (pretogen). Humor ook. Dit mag ik doorgeven.

Bovenstaand is een stukje uit de tekst die ik dinsdag 31 maart heb voorgedragen tijdens de afscheidsdienst.

Zenbeoefening en verwerking
Ineens is alles anders. Wat is er nu anders? De oordelen zijn naar de achtergrond verdwenen, er valt niets meer te verwijten en ook niets te vergeven. Volwassenheid dient zich aan. En de zon schijnt.
De jarenlange zenbeoefening werpt nu haar vruchten af. De lessen over transformatie, aandacht-concentratie-afleiding, het denkmodel, projectie en alle andere lessen geven hier aanwijzingen voor. Omgaan met onverwerkte ervaringen, er met aandacht bij blijven, voelend aanwezig bij alles wat er is. Zitten waar je mee zit, gewoon in de dagelijkse praktijk. Mediteren met een lichte glimlach aan de binnenkant van je wangen.
Bijvoorbeeld door het opgeven van de hoop op een ander of beter verleden! En het stoppen van een geïdealiseerde toekomst met bubbelige projecties. Wel kan ik van mijn verleden leren in het heden. Dit verwerken en er de verantwoordelijkheid voor nemen heeft weer een gunstige invloed op de toekomst. Hier ben ik volwassen in geworden, met het besef dat ‘dit het is’. Dat ieder moment een kans is om verwonderd in het leven te zijn. Deze energie verspreiden in plaats van verspillen is waar het om gaat bij zen. Zen doe je namelijk niet alleen voor jezelf.

Afscheid met gepaste afstand
We waren bij de afscheidsdienst met gepaste afstand en we waren online te zien voor verre familie en vrienden. Een ritueel om lief te hebben, te eren en tot slot na een buiging weer terug te veren naar het midden, overeind te komen en steeds weer opnieuw flexibel te centreren. Omdat we geen koffietafel hadden en er geen gelegenheid was om elkaar vast te houden, lijkt het een kaal ritueel, maar het is ‘gewoon’ anders. De andere zintuigen zoals onze ogen en oren zijn rijkelijk beloond. Laat mijn vader symbool staan voor degenen die zijn komen te overlijden in deze andere tijden. Zij leven in ons voort. Wij wensen iedereen een nieuw begin en een goede reis.

De meditatie op vrijdagochtend 24 april samen met 90 mensen heb ik opgedragen aan mijn vader, alle dierbaren die overleden of ziek zijn, en aan alle levende wezens! Na de hartsutra een kort stukje tekst van Pema Chödrön voorgelezen uit het boek: ‘Mindful communiceren’ van Susan Gillis Chapman (in de zenwinkel verkrijgbaar) en vervolgens 20 minuten zenmeditatie https://www.zen.nl/zenactueel/live-online-mediteren/

Als we muren optrekken en het gevoel van ‘ik’ afgescheiden van ‘jij’ sterker wordt terwijl je het moeilijk hebt en lijdt, kun je de hele boel eenvoudig genoeg omdraaien door juist geen muren op te trekken. Door open aanwezig te blijven bij de moeilijkheden, bij de gevoelens waarmee je te kampen hebt en door gewoon niet met jezelf in gesprek te gaan over wat er allemaal gebeurt. Dat is een revolutionaire stap. Intieme omgang met je pijn is de sleutel tot verandering van je diepste zelf. Blijf open bij alles wat je ervaart. Laat de scherpe punt van een zware periode je hart doorboren, waardoor zo’n tijd je opent, nederig, wijzer en moediger maakt. Sta toe dat deze problemen en moeilijkheden je transformeren. Dan gebeurt het ook. Uit ervaring weet ik dat we alleen maar hulp nodig hebben om te leren niet weg te rennen.