whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, sesshin, Rients Ritskes, Arthur Nieuwendijk, Floor Rikken, Vermijden, meebewegen, ongemak, oefening, paniek, stroom, beangstigend, angst, verlangen, controle, loslaten, accepteren, bewust, bubbels, verwachtingen, beperkt


De kunst van het meebewegenArthur Nieuwendijk, Zen.nl Amsterdam

Door zenmeditatie train je jezelf om dat te doen wat je normaal gesproken probeert te vermijden: naar het ongemak toegaan in plaats van ervan weggaan. Het is een oefening om je weerstand tegen de moeilijkheden die op je pad komen op te geven en mee te bewegen met de stroom van het leven.

Go with the flow, dat klinkt zo ontspannen dat je zou kunnen denken dat dat makkelijk is. Maar dat is het niet. Denk, bijvoorbeeld, aan wat je zou doen als je terechtkomt in een muistroom. Een muistroom is een sterke, onderwaartse stroming tussen twee zandbanken die je meevoert richting open zee.

De kustwacht geeft het volgende advies. Allereerst: raak niet in paniek. Als tweede: verzet je niet tegen de stroming. Als derde: staak niet alleen je verzet, maar zwem actief met de stroming mee totdat deze verzwakt. Dan kun je evenwijdig aan de kust van de stroming weg zwemmen en na enige tijd richting de brekende golven bewegen.

Het beste wat je kunt doen is dus precies dat wat je waarschijnlijk zult proberen te vermijden: met de stroom meebewegen. Terwijl je niet weet waar die naar toe gaat of wanneer ze verzwakt. Dat is best beangstigend. En door die angst zul je proberen om zo hard mogelijk naar het strand te zwemmen, tegen de stroom in, waardoor je jezelf uitput zonder echt vooruit te komen.

Meebewegen, to go with the flow, vraagt nogal wat van je. Het vraagt dat je je verlangen naar controle over de gang van het geheel loslaat. Dat je accepteert dat je niet weet waar je uit zal komen, dat de toekomst onvoorspelbaar is en dat er altijd obstakels zullen zijn die je niet hebt voorzien of waar je je niet bewust van bent.

Zoals onze bubbels obstakels zijn waar we keer op keer weer tegenaan kunnen lopen. En het loslaten daarvan door, bijvoorbeeld, nu wel een keer ‘nee’ te zeggen of door je niet te laten leiden door de verwachtingen van anderen of door te gaan voor goed genoeg in plaats van perfect, kan voelen alsof je naar open zee wordt getrokken. De kustwacht leert ons: raak niet in paniek en verzet je niet tegen de stroming. En in Lojong, een boeddhistische, systematische training van de geest, vinden we een suggestie hoe je niet alleen je verzet kunt opgeven maar hoe je ook met de stroming mee kunt zwemmen: voel je eigen angst, laat die je geheel doordringen. En draai het dan om: wens dat alle mensen vrij mogen zijn van de angst die jij voelt wanneer ze net als jij nu, loslaten wat ze beperkt.

De komende sesshins staan gepland voor:
Zomersesshin van 28 juni t/m 4 juli o.l.v. Rients Ritskes (volgeboekt)
NIEUWE DATUM van 5 juli t/m 11 juli o.l.v. Floor Rikken
Herfstsesshin van 25 t/m 31 oktober o.l.v. Arthur Nieuwendijk

De eerst komende weekendsesshin staat gepland voor:
Van 26 juni t/m 28 juni o.l.v. Pia Velema en Bettina Zevenbergen