whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, coronavirus, ego, leegte, supermarkt, streven, doel, zelfbeeld, conflict, nepnieuws, het moment, metafoor, switchen, verantwoordelijkehdi, egocentrisch, beweustzijn, energie, gedachtewereld, controle, veiligheid, zekerheid, yoga, hardlopen, innerlijke rust, balans


Ego en coronaRamon, Zen.nl Rotterdam

Corona zorgt momenteel voor veel leegte. Het is nu fijn om in de stad te zijn als je foto's wilt maken zonder mensen erop. Minder fijn is het als je in de supermarkt komt en diverse schappen zijn leeg... Ons ego streeft naar dingen of heeft voornemens. Er is niets mis met een ego dat ernaar streeft om doelen te bereiken, immers ons ego zorgt er ook voor dat we dingen bereiken in het leven. We zouden ons ook kunnen voornemen om op te houden met streven, dan is dat natuurlijk ook een streven, een doel.

Maar wat is ego eigenlijk? Ego is het beeld dat we van onszelf hebben, en waardoor we ons laten leiden of sturen.

Vanwege het Corona-virus komen we soms met ons ego in conflict, ook ik. Zo reageerde ik onlangs nogal veroordelend en heftig op het nepnieuws dat over Corona rondwaart, en mijn streven om dat nepnieuws te ontleden en te laten zien hoe onzinnig het is.

Ik besef dat het soms een uitdaging is om het/mijn ego te temperen en de middenweg te vinden, maar dat is te trainen. Goed nieuws dus. Waar het om gaat is je het vermogen eigen maken om het ego te sturen in richting die past bij het moment.

Om een metafoor te gebruiken, stel je een theaterzaal voor waar op het podium het leven zich continue afspeelt, met acteurs en een decor. Je kunt vooraan gaan zitten als je ervoor kiest je ego te laten gelden, bijvoorbeeld door interactie aan te gaan, vragen te stellen of je ideeën te presenteren. Helemaal achterin zitten is vooral goed wanneer je beschouwend wilt zijn, met je armen over elkaar het laten gebeuren. En soms is de beste plek gewoon in het midden waar het zowel mogelijk is contact te maken met het podium als een beschouwende houding aan te nemen. De kunst is, om te kunnen switchen tussen de eerste rij, de laatste rij of ergens in het midden van de zaal, afhankelijk wat het beste voelt op dat moment.

Onvermijdelijk komen we in conflict als we te lang op één plek blijven zitten.

Deze dagen hoor ik nogal eens om me heen dat mensen bij elkaar over de vloer komen of een dagje erop uit gaan met de trein. Ze zeggen: ‘er kan mij weinig gebeuren want ik ben jong en gezond, ik zal weinig last hebben van de symptomen van het virus’. Dat zijn vaak hun argumenten. Ook dat is een uiting van het ego: 'mij kan weinig gebeuren...’.

Maar het is goed te benadrukken dat we een verantwoordelijkheid hebben anderen niet te besmetten, anderen voor wie de gevolgen ernstig kunnen zijn. De oproep is om voorlopig thuis te blijven, er heerst iets wat ons allemaal kan treffen. We denken te vaak egocentrisch, een bijwerking van het ego kun je zeggen. Ik ontkom er ook niet aan, maar tien jaar geleden was ik echt egocentrischer dan nu. Sinds ik bijna tien jaar mediteer lukt het me veel vaker om meer overzicht te hebben, een stokje ervoor te steken als ik té graag iets wil verkondigen. Ik zit nu het liefst in het midden of achterin de zaal. Dat bewustzijn vind ik mooi om te ervaren.

Wat we van het Corona-virus kunnen leren is ons ego doorzien, onszelf beter leren kennen. Meer bewustzijn levert minder conflict op, waardoor je meer energie overhoudt om te investeren in iets wat je mooi of de moeite waard vindt en waarvan je meer kunt genieten. Het is een misvatting van ons ego dat het Corona-virus alleen maar slecht is. Niets is alleen maar slecht, of alleen maar goed. Dat onderscheid bestaat alleen in onze ideeën- of gedachtewereld. Het is ons makkelijke denken dat een uitweg kiest om zo controle te hebben, een gevoel van veiligheid en zekerheid. De omstandigheden die Corona met zich meebrengt maken ons bewuster van de verbondenheid met elkaar, maken ons bewuster van de waarde van dingen en van anderen.

Niets is zwart/wit. De ene keuze is op een bepaald moment wel meer passend dan het andere. Het is vooral waardevol om daarin bewust te kiezen.

Corona zorgt er deels voor dat het openbare leven tot stilstand komt, meer mensen gaan hardlopen, joggen. Meer doen aan yoga, meditatie. Veel van ons komen toe aan meer innerlijke rust, vinden een betere balans omdat we onszelf (ons ego) beter doorzien. De huidige omstandigheden maken bewuster leven mogelijk!
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, coronavirus, ego, leegte, supermarkt, streven, doel, zelfbeeld, conflict, nepnieuws, het moment, metafoor, switchen, verantwoordelijkehdi, egocentrisch, beweustzijn, energie, gedachtewereld, controle, veiligheid, zekerheid, yoga, hardlopen, innerlijke rust, balans