whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, sesshin, Rients Ritskes, ik hou van jou, wijzen naar de maan, fitheid, dierbaar, coronacrisis, anderhalve-meter, desinfectiemiddel, RIVM-instructies, macht, voel, ongemak, niet-weten, zenbeoefening, ervaren, doen


Harry Mengers, Zen.nl Nijverdal

Als zen en meditatie in je leven komen, kun je er de donder op zeggen dat er iets gaat gebeuren met je heilige huisjes.

Ik hou van jou
Een van mijn heilige huisjes is ‘Ik hou van jou’. Woorden waar ik zuinig op ben. Het zijn grote, exclusieve woorden voor mijn geliefde. Zodra je ze uitspreekt is de mystiek verdampt. Woorden vangen niet wat je voelt, het is een gebrekkig hulpmiddel, zoals wijzen naar de maan niet de maan zelf is. Wanneer kun je zoiets zeggen en wat is de goede setting? Alles moet kloppen om de magie niet te verbreken.

Rients Ritskes zei tijdens de afgelopen zomersesshin in het openbaar tweemaal tegen een deelnemer die hij stevig wilde aanpakken ‘ik hou van je’. Ik schrok me rot. ‘Hoe kan je dat nou zeggen?’, dacht ik. ‘Hoe zit het met het gebruiksrecht van zulke grote woorden. Dit ruikt naar misbruik, erosie, waardevermindering, verloedering. Een paar dagen later nodigde Rients mij in een persoonlijk gesprek uit om eens wat vaker ‘Ik hou van jou’ tegen mensen te zeggen. ‘Het is een hele goede oefening, speciaal voor jou’ zei hij erbij. Alsof hij gedachten kon lezen. Nu werd mijn heilige huisje flink aangepakt.

Trainen
Met een loopgroep train ik twee keer per week. Ik kom er graag om aan mijn fitheid te werken en omdat het er gezellig is en er veel wordt gelachen. Berend*, de initiatiefnemer, heeft uit liefde voor de sport zijn accommodatie beschikbaar gesteld voor ontvangst, verkleden, koffiedrinken, etc. Berend is in zijn gedrag en taal hoekig, nogal eens bot en onhandig. Snel beledigd en heeft sterke opvattingen die je maag in elkaar doen krimpen, maar hij is mij dierbaar. De Coronacrisis legde de trainingen lam. Sinds kort mogen we weer in een groep trainen. We hebben het gemist en zijn blij dat we elkaar weer zien en vinden het fijn om weer te trainen.

Doen
Berend vindt de anderhalve-meter maar gedoe, er zijn geen desinfectiemiddelen, geen strepen op de grond, geen plastic schermen, iedereen kan ongehinderd naar de WC en geen RIVM- instructies te bekennen. Ik vind het niet prettig dat er zo losjes wordt omgegaan met die afstand, zeker na afloop niet, wanneer we koffiedrinken, ook al zitten we buiten. Aan de buitenrand, hebben de ‘preciezen’ de stoelen keurig uit elkaar gezet en zien we hoe de ‘rekkelijken’ in het midden met minder dan een meter ertussen het gezellig hebben. Ik zit in de buitenrand. Berend komt naar ons toe met een stoel en zet die pal naast mij neer om daar zo meteen te gaan zitten. Even later komt hij terug en voordat hij gaat zitten pak ik die stoel en zet deze in het midden van onze cirkel van ‘preciezen’, op anderhalve-meter. ‘Berend, ik vind het geen goed idee zo dichtbij. Jij mag van mij daar gaan zitten’, zeg ik. Berend kijkt verstoord op, het wordt stil in de buitenste cirkel en iedereen wacht af wat er gaat gebeuren. Er is macht in het geding, dat is wel duidelijk. ‘Berend, je weet dat ik van jou hou, hoe dan ook’, zeg ik dan er pardoes achteraan. Er verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht, het lachen van het collectief verbreekt de stilte en Berend gaat tevreden zitten.

Ervaren
‘Mijn hemel, wat was dat?’, vraag ik me af. Ja, de opmerking past wel bij wat ik voel. Maar zo’n moment? Zulke grote woorden? Was het niet een bezwering? Een bezwering om de machtsspiraal te doorbreken, de collectieve spanning weg te halen en mijn eigen ongemak op te lossen die opkwam bij mijn weinig subtiele actie. En laf? Omdat ik het nooit een-op-een had durven zeggen. Hoe zuiver kun je ‘Ik hou van jou’ houden? Kan het functioneel ingezet worden? Ik weet het niet. Hoe dan ook, ik zou de vragen niet gekend hebben, het niet-weten niet zijn tegengekomen als ik niet ‘Ik hou van jou’ had gezegd. Zenbeoefening is doen, ongemakkelijke vragen erbij krijgen en een duik nemen in het niet-weten. Ben ik duidelijk? Ik hoop het, want ik hou van jou :-)

Wil je reageren? Mail me: harry@zen.nl

*Naam is gefingeerd

De komende sesshins zijn gepland voor:
Van 18 t/m 24 oktober o.l.v. Floor Rikken (wachtlijst)
Van 25 t/m 31 oktober o.l.v. Arthur Nieuwendijk (wachtlijst)
Van 17 t/m 23 januari o.l.v. Yvonne Visser
Van 9 t/m 15 mei o.l.v. Floor Rikken
Van 27 juni t/m 3 juli o.l.v. Rients Ritskes
Van 21 t/m 27 november o.l.v. Arthur Nieuwendijk