whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, groot en klein ego, keuzes maken, ziop, leraar, persoonlijke ontwikkeling, opleiding, drijfveren, bubbel, wijs, onderschatten, waarde, leerdoelen, wijsheid, bewuster leren, coaching, verlangens, inspiratie, comfortzone, geluk, voelen, angsten, onzekerheid, workshops


Kiezen voor een groter egoYvonne Visser, Zen.nl Amersfoort/Leusden

Anne Peters (locatiemanager Zen.nl Eindhoven) en ik hadden een gesprek over een te groot of te klein ego en over het maken van keuzes die daarbij horen. Hier een korte samenvatting van dit gesprek, dat wij voerden in de voorbereiding op de workshop “Zen en keuzes maken” a.s. vrijdag 27 november in Eindhoven. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, klik hier voor info en aanmelding.

Klein ego
Anne vertelde me dat ze nooit had kunnen bedenken dat ze nu een eigen Zen.nl vestiging zou leiden. Ze startte de ZIOP in 2015. ,,Het was eigenlijk onder het mom van persoonlijke verdieping, want ik zag mezelf absoluut niet als leraar voor een groep zitten.” zegt ze er nu over. Gedurende de opleiding kreeg ze meer inzicht in haar werkelijke drijfveren. Ze kreeg meer inzicht in de ‘wie ben ik om dit te kunnen’-bubbel. Ze ging doorzien dat ze zichzelf niet als iemand zag die wijs genoeg was of zelfs maar kon worden en daarom niet geschikt was als zenleraar. Ze onderschatte zichzelf liever, dan zichzelf op waarde te schatten en hoefde daardoor ook geen spannende keuzes te maken. ‘Klein ego’ noemen we dat. Het bewust werken aan gestelde leerdoelen deed haar beseffen dat ook zij beschikte over wijsheid en dat ze bovendien die wijsheid verder zou kunnen ontwikkelen. Werken aan je doel brengt je niet altijd bij je beoogde doel, maar je wordt er wel bijna altijd wijzer van. Geleidelijk aan kon ze ook gaan zien dat ze de ideeën over de grote wijsheid van een zenleraar ook moest bijstellen. Om zenleraar te worden hoef je niet over bovenmenselijke capaciteiten of uitzonderlijke talenten te beschikken. Een zenleraar is iemand die vanuit eigen ervaring weet dat je wijzer wordt door elke dag een beetje bewuster te leren. Dit klinkt mooi en is voor iedereen mogelijk maar gaat niet vanzelf.

Uit je comfortzone
Na ongeveer een jaar de ZIOP gevolgd te hebben, diende zich in de coaching opnieuw de vraag aan welk doel ze wilde stellen voor haar opleiding. Ze realiseerde zich dat ‘persoonlijke verdieping’ ook iets was om zichzelf op een bekend pad te houden. Anne vertelt: “Toen de vraag of ik zenleraar wilde worden me weer rechtstreeks gesteld werd, kon ik opeens volmondig zeggen: ja, dat wil ik! Niet omdat ik wijs en alwetend ben maar omdat ik de waarde van zen heb ervaren, een beetje wijzer ben geworden en dit graag wil delen.” Als je meer inzicht krijgt in de bubbels die je ervan weerhouden om bepaalde keuzes te maken, komen meestal bijna als vanzelf ook je diepere verlangens aan het licht. Anne werd zich ervan bewust dat het delen van haar eigen ervaring een grote inspiratie was om keuzes te maken die ook spannend zijn. Haar te kleine ego was inmiddels een beetje gegroeid en ze had daaruit voldoende vertrouwen geput om een volgende stap uit haar comfortzone te doen: zenleraar willen worden.

Eigen baas
Inmiddels is Anne ook eigenaar en locatiemanager van Zen.nl Eindhoven. Ik was heel nieuwsgierig geworden hoe ze tot die keuze was gekomen. ,,Het lesgeven inspireert me enorm. Wat is begonnen als een wens tot persoonlijke verdieping, heeft door het zenleraarschap geleid tot de voldoening die ik voel in het anderen faciliteren om zich te ontwikkelen, om hun vermogen tot geluk te vergroten. In mijn ontwikkeling is die keuze cruciaal geweest; eigenlijk is die keuze ook de keuze om me niet meer te laten weerhouden door bubbels. Ik ben gaan voelen dat ik mijn eigen verlangens mag en kan volgen en bovendien kan ik ook mijn angsten en onzekerheden wel aan. Het heeft me meer eigen baas gemaakt. Het overnemen van de zendo in Eindhoven kwam niet uit de lucht vallen. Lilian, die de zendo in Eindhoven is gestart en me heeft opgeleid, had me al eerder gevraagd of ik daar over na wilde denken. Het ging allemaal opeens snel, maar ik voelde aan alles dat het zo moest zijn. Dit is wat ik graag doe. Misschien is het wel zo dat ik de keuze niet heb gemaakt, maar dat de keuze mij heeft gemaakt. Het voelt heel goed om eigen baas te zijn, niet alleen van de zendo, maar vooral ook mijn eigen baas.”

Workshop
Voor de workshop “Zen en keuzes maken” op 27 november in Eindhoven zijn nog plaatsen beschikbaar. Tijdens de workshop kun je ontdekken welke bubbels jou in de weg zitten en hoe je kunt komen tot de beste keuzes die jou baas maken over de ontwikkeling van je ego.

Je kunt je aanmelden via deze link: www.zen.nl/zen-en-keuzes-maken/