whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, weerstand, immuunsysteem, onderzoek, positief effect, gedachten, gevoelens, verwachtingen, stress, corona, Pierre Capel, RIVM, angst, lichaam, DNA, hersenen, adrenaline, ziekten
© Zen.nl


Meditatie en coronaZen.nl Nederland

Onze weerstand is afhankelijk van de effectiviteit van ons immuunsysteem en de werking daarvan is niet een puur fysieke aangelegenheid. Onderzoek toont aan dat meditatie er een positief effect op heeft.

Meerdere recente onderzoeken maken duidelijk dat de geest invloed heeft op ons immuunsysteem en daarmee op onze weerstand. Onze gedachten, gevoelens en verwachtingen hebben direct invloed op de werking van ons immuunsysteem, waarbij meditatie de weerstand verhoogt en teveel stress onze weerstand vermindert. Waar chronische stress en veroudering het immuunsysteem verzwakken, versterkt meditatie het juist. Klik hier om één van de hier bedoelde Engelstalige publicaties te lezen.

Meditatie en corona
Een van de immunologen die meent dat meditatie daarom de kans op corona verkleint en de angst voor corona juist die kans vergroot is Pierre Capel, emeritus hoogleraar experimentele immunologie. Zijn visie is niet onomstreden, maar op zijn YouTube-kanaal legt hij helder uit hoe stress een negatieve en meditatie een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Klik hier om de betreffende video op YouTube te starten.

Capel laat zich ook nogal kritisch uit over de corona-maatregelen die het kabinet heeft genomen, zoals de 1,5 m afstand, maar in Zen.nl houden wij ons steeds zo goed mogelijk aan de RIVM-voorschriften.

Effecten van meditatie op immuunsysteem

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, weerstand, immuunsysteem, onderzoek, positief effect, gedachten, gevoelens, verwachtingen, stress, corona, Pierre Capel, RIVM, angst, lichaam, DNA, hersenen, adrenaline, ziekten

Capel betoogt op zijn YouTube-kanaal dat gevoelens als bijvoorbeeld angst niet als een vage mist door ons lichaam dwarrelen, maar keiharde biochemische processen zijn die het gebruik van ons DNA besturen. Al onze cellen hebben, in de vorm van DNA, dezelfde genetische informatie maar die wordt in ieder cel anders gebruikt. Of een gen aan- of uitstaat in een cel, wordt mede bepaald door een grote familie van z.g. “DNA schakelaars”, de transcriptiefactoren. Gevoelens, die in het limbisch systeem van de hersenen worden gevormd, sturen de aanmaak van hormonen aan, die op hun beurt deze transcriptie factoren kunnen activeren en hiermee lichaamsfuncties veranderen. Iedereen kent de relatie gevaar/Adrenaline, en zo heeft ieder gevoel zijn specifieke hormoon reactie, die via de transcriptiefactoren honderden genen aan- of uitzetten. Angst heeft op deze manier een dramatisch effect op ons DNA gebruik, omdat niet alleen het onderhoud van onze zenuwen en hersenen wordt verstoord, maar ook het immuunsysteem in een andere stand komt, waardoor heel veel andere functies ontregeld worden.

Meditatie, zo zegt Capel heeft een direct effect op de biochemie van zeer veel processen in ons lichaam. Veel van deze reacties zijn het omgekeerde van wat er gebeurt tijdens een stress respons. Chronische stress staat aan de basis van een groot scala aan ziekten en mediteren kan veel van deze ziekmakende effecten tegen gaan.

Een aantal stress gerelateerde ziekten zijn hierboven in de afbeelding weergegeven. Regelmatig, liefst dagelijks mediteren heeft een verbluffend goede invloed op het verloop van dergelijke ziekten, aldus Capel.