whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, moeten, ont-moeten, weekendsesshin, willen, jeugdtrauma, herprogrammeren, onbewust, bubbels, angst, jaloezie, transparant ego


Met mediteren minder moetenHet thema van de weekend sesshin van 2 t/m 4 oktober was ‘Van moeten naar ont-moeten’ en de citaten die we gebruikten kwamen o.a. uit ‘De Groeten met Moeten’, van Rick van Asperen. De ervaring leert dat je door regelmatig beoefenen van zenmeditatie, steeds meer loskomt van het ‘moeten’ en beter gaat zien en voelen wat je écht wilt.

        wij moeten afspreken met vrienden
        wij moeten een rondje hardlopen
        wij moeten vandaag stofzuigen
        wij moeten ons minder laten leiden door onze bubbels
        wij moeten ons lijstje afwerken
        wij moeten ons focussen op ons werk
        wij moeten op tijd komen
        wij moeten het, want niemand anders kan het doen

Met 19 deelnemers hebben we dit - voor iedereen herkenbare en actuele thema - onderzocht. We kwamen erachter dat het woord ‘moeten’ vaak gebruikt wordt en nog vaker in je gedachten opkomt. Het roept een dwingend gevoel op, alsof het gaat om iets dat urgent is. In dialoogvorm hebben we onderzocht wat we allemaal moeten, en van wie. Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen ‘van mijn baas’ of ‘van mijn partner’, of ‘van mijn onderwijzer op de basisschool, 10 jaar geleden’, maar het werd ons duidelijk dat we vooral van onszelf veel ‘moeten’. Door onze ideeën hierover met elkaar te delen werd duidelijk dat achter ons ‘moeten’ zowel individuele als collectieve bubbels uit de opvoeding schuilgaan en ook de angst voor afwijzing en gemis aan controle spelen een belangrijke rol in wat wij allemaal moeten.

‘Moeten’ komt voort uit bubbels en een onvoldoende transparant ego. Als je veel moet heb je altijd haast en dat komt vaak voort uit angst voor leegte, afwijzing of om iets te missen. Haast en ongeduld komen ook voort uit onze wens belangrijk te willen zijn. Uit onze dialoog kwam als achterliggende redenen voor al ons ‘moeten’ vooral de angst om niet goed genoeg gevonden te worden en je wens om te laten zien dat je iets wel kunt. Ook jaloezie lijkt een belangrijke rol te spelen in het leven van ‘veel moeten’. Onze conclusie was dat ‘moeten’ bijna altijd verwijst naar je onbewuste en onverwerkte ervaringen, bubbels dus.

Daarna zijn we op zoek gegaan naar de mogelijkheid om te ont-moeten en daarvoor blijkt moed nodig, de moed om jezelf te herprogrammeren en ‘moeten’ te vervangen door ‘willen’, want het idee van ‘moeten’ is de onverwerkte werkwoordsvorm van ‘willen’. We moeten niet teveel, we willen vaak teveel. We waren het erover eens dat veel van wat we moeten en willen voortkomt uit opvoeding en grote of kleine jeugdtrauma’s en dat herprogrammeren best een hele klus is, maar een klus die de moeite waard is om mee aan de slag te gaan. Het werd ons duidelijk dat teveel moeten en willen vooral op te lossen is door 1. het je hier bewust van zijn en 2. door keuzes te maken ten aanzien wat je echt wilt. Onze conclusie: met een transparant ego weet je wat je wilt.

Komende weekendsesshins:
20 t/m 22 november, georganiseerd door Zen.nl/Gouda en Zen.nl/Nijverdal
18 t/m 20 december, georganiseerd door Zen.nl/Enschede en Zen.nl/Amersfoort)
Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, moeten, ont-moeten, weekendsesshin, willen, jeugdtrauma, herprogrammeren, onbewust, bubbels, angst, jaloezie, transparant ego