whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
ZZen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, plannen, sesshin, Rients Ritskes, De keuze, Edith Eva Eger, Victor Frankl, onbewust, bewust, alles willen, vrij zijn, denken, veroordelen, gunnen, focus, opties, leerdoelen, prioriteiten, plan do check act, leren


Plannen maken in crisistijdDit is een eerste artikel op basis van de inleidingen tijdens de afgelopen januari sesshin o.l.v. Rients Ritskes

Plannen en overleven
De sesshin is geïnspireerd op het boek: ‘De Keuze, leven in vrijheid’ van Edith Eva Eger. Volgens Eger, evenals volgens Victor Frankl, ook een overlever van Auschwitz en schrijver van het boek ‘De zin van het bestaan’, is het van het grootste belang een plan te hebben, juist in crisistijd. De quote van Eva is: ‘You have to act as if you have a plan’. Waarom zegt Eva ‘You have to act’? Het klinkt absurd om onder de omstandigheden waarin zij in Auschwitz verkeerde plannen te maken en toch, juist dan heb je een plan nodig. Je moet tenminste doen alsof je een plan hebt. Dat alleen al geeft houvast, speciaal in moeilijke tijden.

Waarom plannen maken?
Het probleem is dat we eigenlijk allemaal onbewust altijd alles willen. We willen netjes zijn en gehoorzamen en we willen autonoom zijn en ongehoorzaam. We willen kinderen, maar ook altijd vrij zijn. We willen niet te hard werken, liefst altijd vakantie én natuurlijk veel succes in het werk. We willen helemaal vrij zijn, maar ook samen in een groep. We willen wijs zijn en veel TV kijken. We willen het milieu sparen, maar ook reizen en vlees eten. We willen alles. Wie wil niet alles? Onbewust willen we alles! Met onze ratio kunnen we denken "nee ik wil niet alles" maar onbewust willen we zelfs dat wat we veroordelen vaak ook; die mooie auto of die veel te dure schoenen. Diep van binnen willen we het allemaal, ook al zullen we zo’n auto of die schoenen nooit echt aanschaffen. Wanneer je je bewust bent van het feit dat jij dat eigenlijk ook wilt, veroordeel je mensen die een enorm bedrag uitgeven aan dit soort zaken minder. Wanneer je je er bewust van bent kun je er misschien zelfs zonder te oordelen van meegenieten dat anderen wel hebben en doen wat jij niet hebt en doet. Zo hebben wij bewust gekozen voor geen kinderen en zijn tot op de dag van vandaag heel blij met de vrijheid die ons dat geeft. Tegelijk zie ik anderen soms heel gelukkig samen zijn met hun kinderen en denk ik, dat zou ik ook willen. Juist door te weten dat ik zowel het ene als het andere wil, gun ik ook iedereen alles.

Veel of weinig plannen maken?
Het leven is steeds weer keuzes maken en hoewel focus van het allergrootste belang is, adviseer ik veel plannen te maken. Tien plannen is beter dan drie. Focus en veel plannen, dat lijkt strijdig. Toch is het dat niet, want met ieder doel dat je kiest, streep je er eigenlijk negen weg. Als het je keuze is om elke dag een uur tennis te spelen, kun je negen andere sporten die je misschien wel zou willen doen niet oppakken. Met die ene sport streep je 9 anderen weg. Prima, want dan heb je een keuze gemaakt en kun je aan de slag. Dat geldt voor al je doelen, kies een doel en daardoor zie je van negen andere zaken af. Dus tien doelen hebben wil zeggen dat je negentig dingen die je ook wilt daardoor schrapt. Dit is waarom veel mensen geen keuzes kunnen maken. Ze willen niet kiezen, maar juist altijd alle opties openhouden. Denk er over na, wat wil ik allemaal, juist in deze crisistijd. Leerdoelen zijn vaak beter dan dingen die je wilt scoren. Denk na wat je wilt leren, wat je prioriteiten zijn voor de komende tijd en schrijf het op. Maak een lijst met minstens tien (leer)doelen en kijk er op terug, reflecteer regelmatig en leer een leven lang. Plan, do, act, check, learn, plan, do, act, check, learn. Edith Eva Eger is nu 93 jaar oud en moedigt ons aan om een plan te hebben.

De volgende sesshins zijn:
Van 28 juni t/m 4 juli o.l.v. Rients Ritskes
Van 25 t/m 31 oktober o.l.v. Arthur Nieuwendijk