zen actueel blog zen actueel blog

 


Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, wie ben ik, workshop, Yvonne Visser, ego, perspectief, gedachten, gevoelens, dagelijks leven, overtuigingen, gedrag, mededogen, zelfbeeld, oordelen, je best doen, ontspannen, zelfinzicht, geluk, bewust, inzicht, mild, leren, dankbaar, rust, focus, waardering, ideale ik, verbonden, identificeren


Tussen-evaluatie workshop ‘Wie ben ik?’Yvonne Visser Zen.nl Amersfoort / Zen.nl Leusden

De ééndaagse workshop ‘Wie ben ik?’ is nu tien keer gegeven in Zen.nl vestigingen door het hele land. Elke keer weer is het leerzaam en leuk om een groep mee te nemen op een meditatieve reis in zichzelf. Tijdens de workshop onderzoeken de deelnemers hun ego door steeds vanuit een ander perspectief te reflecteren op gedachten, gevoelens en beelden die opkomen. Hoe gedraag je je in je dagelijkse leven? Welke diepere overtuigingen heb je over jezelf en je plek in de wereld? Welke regels en geboden sturen je gedrag en je keuzes? De verschillende invalshoeken vullen elkaar aan en helpen een completer beeld te krijgen. Vervolgens kijkt men met mededogen nog eens naar dat completere zelfbeeld, zodat alle oordelen ook gezien en doorzien worden. Men leert zien dat nog meer je best doen vaak niet nodig is. Meestal is het juist beter rustiger aan te doen en meer te ontspannen, omdat we zonder ons best te doen vaak al prima in orde zijn. Dus de deelnemers gingen vaak met meer zelfinzicht, gelukkiger en zonder nieuwe taken en verbeterplannen naar huis.

Aan het eind van elke workshop maken we steeds een rondje waarin iedereen een leerpunt noemt. Leerpunten benoemen maakt dat je je bewuster wordt van wat je hebt geleerd en door ze te delen leren we allemaal meer. Een greep uit de inzichten die zijn genoemd:

- Mijn ego heeft me gebracht waar ik nu ben. Dat helpt me om er milder naar te kijken.
- Ik heb zo goed gevoeld dat ontvankelijkheid je laat ervaren wat er is. Dan is het er gewoon, geen probleem.
- Het was een waardevolle ontdekking dat mededogen al in me zit en dat ik dat niet hoef te leren.
- Ik heb meer inzicht gekregen in het denkmodel en ben het nog meer gaan waarderen.
- Ik mag er veel meer op vertrouwen dat ik op de goede weg ben. Daar voel ik me dankbaar voor, er is meer waardering voor mezelf.
- Als ik de rust kan behouden, heb ik meer overzicht en focus en voel ik me verbonden. Dat voelt goed!
- Ook het maatpak van mijn ideale ik is een keurslijf. Misschien moet ik al die pogingen om aan mijn eigen normen te voldoen wat meer loslaten.
- Wat ik heb geleerd is dat er een verschil is tussen ‘in je gevoel gaan zitten’ en ‘je gevoel uitzitten’. Dat was echt een eye-opener!
- Ik heb naar mezelf gekeken vanuit mededogen en zie dat ik niet mijn emoties en gevoelens ben en me niet hoef te identificeren met de strijd daartussen. Mijn manier van kijken is daardoor voor altijd veranderd.
- Goed voelen doet echt goed voelen. Ik heb geleerd dat ik ook kan vertrouwen op voelen, dat ik het niet allemaal hoef te weten. Heel bijzonder om te merken dat ik meer vertrouwen ga voelen, juist als ik al dat weten los laat.

Er staan nog twee nieuwe workshops ‘Wie ben ik?’ gepland: 14 februari in Veldhoven en 21 juni in Amersfoort. Je vindt meer informatie en je kan je aanmelden op https://www.zen.nl/cursussen/wie-ben-ik/ Je bent van harte uitgenodigd om ook een meditatieve reis naar jezelf te komen maken en samen met de andere deelnemers veel te leren!