whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, sesshin, zenmeester, aandachtsoefening, zentuin, zenleraar, opleiding, doel, monnik


Voor het bad van de zenmeester



Saskia Kranenburg, Zen.nl Eindhoven

(Thema Winter Sesshin 2020: keuzes maken. Boek “De keuze“ van Edith Eva Eger)

In januari dit jaar was ik voor het eerst op een sesshin. Mijn taak (samu) was voor die week om van 7:00 tot 7:30 uur met veel anderen in de tuin te werken.

Het was nog donker, waardoor het niet zo gemakkelijk was om het werk te zien. Er waren bezems, harken en emmers, maar niet genoeg voor iedereen. De eerste ochtend had ik een hark bemachtigd en kon ik harken: fijn, een duidelijke taak. De tweede ochtend had ik wat meer tijd gebruikt om me aan te kleden voor het werken in miezerig weer en daardoor liep ik achteraan. Deze keer had ik geen attribuut om mee te werken. Takken rapen, had onze tuinploegleider Arjen gezegd. Dus werd het die morgen takken rapen. Ik herinnerde me dat ik bij aankomst een tak had moeten verplaatsen om te kunnen parkeren, dus ging ik naar de parkeerplaats om te zien wat ik daar kon doen. Het had flink gewaaid en er viel behoorlijk wat te rapen. Doelgericht ging ik aan de slag, efficiënt pakte ik takken op en liet ze met een boogje landen in de berm. "... dat kan met meer aandacht, .. ook dit is een aandachtsoefening" hoorde ik in mijn hoofd (een echo van de woorden tijdens het opruimen van de dinertafel op mijn eerste weekendsesshin). Vanaf toen legde ik de takken netjes en met aandacht in de berm. De derde ochtend was er niet zoveel meer te rapen op deze parkeerplaats. Maar ik wilde wel graag bewegen voor we weer lang zouden zitten. Dus maakte ik er een oefening van door voor ieder takje (we hebben het dan soms over 10 cm) door mijn knieën te zakken voordat ik het oppakte. Vervolgens legde ik het, ook weer met een kleine squat, zachtjes in de berm. Eén voor één. Ik herinnerde me ineens een zin uit een boek dat ik van een vriendin had gekregen toen ik net als zenleraar in opleiding (ziop) was gestart: “Er is geen afval in de zentuin”.

Het boek gaat over een man die als monnik het zenklooster ingaat en op een dag als taak de zentuin heeft. Hij vraagt waar het afval heen moet. Dan krijgt hij te horen ”Er is geen afval in de zentuin”. Alle materiaal heeft een functie en wordt (her)gebruikt: zand en steentjes gaan terug de tuin in, takken en bladeren worden verzameld voor het bad van de zenmeester. Dat was nu mijn taak: takken verzamelen voor 'het bad van de zenmeester'. Mijn werk had betekenis gekregen, ik kreeg beweging en de zenmeester een warm bad. Nu weet ik niet of onze zenmeester een bad op zijn kamer had. En als dat zo was, dan werd dat vast niet met takken verwarmd, maar dat deed er niet toe. Ik had ineens een heel ander perspectief op wat ik aan het doen was en werkte met veel plezier. Al speurend liep ik rond. Het asfalt glom van de regen van de nacht ervoor. In het schijnsel van de lantaarnpaal kon ik als ik de ene kant op keek zien waar ik wat kon rapen, de ander kant op kijkend (tegen het licht in) was dat lastiger.

De laatste ochtend was ik op een kleinere parkeerplaats die nog schaarser verlicht was dan de grote. Om toch materiaal te vinden liep ik baan voor baan van links naar rechts zoals een metaaldetector die heen en weer wordt bewogen. Naast takjes zag ik nu ook sparrenappels(!) “dat zal lekker knapperen in het vuurtje en misschien ook lekker ruiken”. Ik had er schik in. In de ene baan lag niets en in de andere veel. Zo is het ook in het leven dacht ik, je weet niet wat er op je pad komt, … het is steeds verschillend, soms veel en soms weinig. En, raap je het op of niet? Als je een doel voor ogen hebt is het makkelijker kiezen.
Het schrijven van dit stukje geeft me inzicht in hoe mijn samu-ervaring - zij het op een totaal ander niveau - aansloot bij een aantal citaten van Edith Eva Eger die in de sesshin aan de orde zijn gekomen: “Als je wilt overleven moet je je eigen behoeften overstijgen en jezelf wijden aan iets of iemand buiten jezelf.” en “Je bent vrij omdat je in alle gegeven omstandigheden kunt kiezen welke houding je aanneemt.”.

Sesshin is leven, intens leven.

De volgende sesshins zijn:
van 27 april - 3 mei o.l.v. Raoul Destrée
Van 3 t/m 9 mei o.l.v. Floor Rikken (wachtlijst)
Van 28 juni t/m 4 juli o.l.v. Rients Ritskes
Van 25 t/m 31 oktober o.l.v. Arthur Nieuwendijk