whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, incompany training, denkmodel, bubbels, aandacht, opvoeding, gevoelsleven, betere keuzes, gelukkiger leven, ontwaken, verwarde gedachtes, emoties, verwachtingen, verlangens, conditioneringen, omgaan, energie, roze bril, psycholoog, echtscheiding, huwelijkscrisis


Zen na het huwelijkArjan Bosman, Zen.nl Utrecht

BDO is één van de organisaties die haar medewerkers in de gelegenheid stelt om via Zen.nl kennis te maken met zen en meditatie. Via zo’n incompany training kwam Arjan in 2016 opnieuw in aanraking met zen en dat had verregaande gevolgen voor zijn leven. Hieronder deel 1 van zijn verhaal hierover en volgende week deel 2.

In 2004 kreeg ik een huwelijksaanzoek. Hoewel de situatie zich ervoor leende - we hadden net samen een huis gekocht en moesten in dat opzicht een aantal juridische zaken regelen - was ik toch verrast door het aanzoek. Net bij de notaris vandaan die ons de mogelijkheden had uitgelegd, en daarbij fijntjes had opgemerkt dat met trouwen een en ander ook naar onze wens geregeld zou zijn, stonden we buiten op een parkeerplaats. Aldaar werd ik ten huwelijk gevraagd. Op dat moment voelde ik een kortstondige twijfel en heb ik na een heel snelle overweging een besluit genomen en ‘ja’ gezegd.

Reflecteren
De afgelopen jaren kwam deze herinnering af en toe op; dat is de werking van zenmeditatie. Met de kennis van nu over het denkmodel en de bubbels, speel ik de film opnieuw af en krijg stukje bij beetje meer zicht op die ervaring. Nu besef ik dat ik niet met aandacht in het moment bij de confronterende en overrompelende vraag was. Die parkeerplaats in Hillegom, een prachtige zonnige doordeweekse dag in het voorjaar. Ik stond voor een keuze die ik op de mij bekende en vertrouwde manier tegemoet trad, namelijk met een 'economisch rationele' aanpak. In mijn opvoeding als kind van mkb-ondernemers, was economisch rationeel handelen mijn voorbeeld. Ik was me er niet van bewust dat er meer is tussen hemel en aarde, iets dat je als het gevoelsleven of het spirituele kunt bestempelen. Er was nog geen begin van een ontwaken.

Het moment
Daar op die parkeerplaats raasden mijn verwarde gedachten door mijn hoofd en ook mijn gevoel en emoties lieten zich natuurlijk gelden. Er voltrok zich in mij een vulkaanuitbarsting; aangejaagd door mijn overtuigingen, verwachtingen, verlangens, conditioneringen en twijfel. Ineens voelde ik heel veel energie die mij onbewust stuurde. Zo levendig als ik mij het beeld herinner van ons twee op die parkeerplaats, zo weinig scherp zijn de herinneringen aan de gedachten en de gevoelens van dat moment. Het ontbrak mij simpelweg aan ervaring in het omgaan met emoties, om daar op die parkeerplaats de realiteit en met alle bijkomende gevoelens goed te kunnen doorzien.

Verwachtingen
We kenden elkaar al wel een tijd, maar hadden geen ervaring met samenwonen. Het besluit om samen een huis te kopen was voor mij al 'een sprong in het diepe' maar nu ook nog ja zeggen op een huwelijksaanzoek rekte die sprong nog een flink stuk op. Hoe kon ik in al die onzekerheid toch 'ja' zeggen? Als ik de film opnieuw afspeel, herken ik een patroon van een positieve kijk op het leven. Kijkend door een roze bril verwachtte ik dat we in het huis op die mooie plek een fijn leven tegemoet zouden gaan. Bewogen door mijn verlangen en overtuiging om dienstbaar te zijn aan de wereld in het algemeen en mijn partner in het bijzonder, had ik de overtuiging iets te kunnen betekenen voor ons beider persoonlijke ontwikkeling.

Realiteit
Hoewel het de eerste maanden van ons huwelijk goed ging, werd mij toch ook al snel duidelijk dat onze levens ver uit elkaar lagen. Ons huwelijk was dan ook geen lang leven gegund. Ook na een paar jaar - met psychologische hulp - werken aan onszelf en onze relatie was de conclusie dat het niet ging. De gesprekken met een psycholoog vond ik in het begin vreemd en ongemakkelijk. Door middel van het stellen van vragen werd ik uitgedaagd om te onderzoeken wat er met mij en in mij gebeurde en dat leverde nieuwe inzichten op. Ondersteund door de gesprekken met de psycholoog had ik de moed tot de echtscheiding te besluiten. Toch, van die keuze op die parkeerplaats heb ik geen spijt. De huwelijkscrisis was de aanleiding voor mijn kennismaking met zen en die had ik nooit willen missen, want mijn zenbeoefening bleek de basis voor betere keuzes en een gelukkiger leven, ook op het gebied van een nieuwe en inspirerende relatie. Ik kan nog steeds veel leren. Daarover de volgende keer meer.