whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, evaluatie, introductiecursus, meditatiecursus, proefles, dankbaar, theeceremonie, zeilessen, zeeliteratuur, respect, enthousiasme, geduld, positiviteit, veilig, corona, online, diepgang


Evaluatie Zen.nl cursussenRedactie Zen.nl, Zen.nl Nederland

Twee week geleden publiceerden we twee grafieken met gemiddelde cijfers uit de evaluatie van onze meditatiecursussen, die eind vorig jaar door 719 cursisten is ingevuld. Veel van de respondenten namen ook de moeite om hun cijfers toe te lichten, vaak met veel lovende woorden. In de ‘woordenwolk’ staan de meeste genoemde woorden groot afgebeeld en minder genoemde woorden klein. Hieronder een kleine, niet geredigeerde selectie uit de toelichtingen:

• Ik ben heel blij en dankbaar dat ik met de introductiecursus gestart ben. Het geeft mij zoveel inspiratie en verdieping. Door de proefles en het lezen van de blogs op de zen.nl website en via de nieuwsbrief, had ik me al wel een beeld gevormd van wat ik zou gaan doen, maar het werkelijk ervaren gaat zo veel verder. Ook ben ik heel blij dat er een goede online oplossing is. Ik kom iedere week weer verfrist en met stof tot nadenken of juist voelen weer thuis.

• Van de zenlessen leer ik enorm veel. Ik vind het ideaal om een boek uit de zenliteratuur te bespreken in de lessen, in combinatie met twee keer mediteren en de theeceremonie. Alhoewel ik een stilte-les en drie keer mediteren ook heel fijn vind

• Ik merk dat ik veel heb gehad aan de periode dat we met het onderwerp Crucial Conversations bezig waren. Erg leuk en praktisch vond ik de oefeningen die we daarbij in de les deden.

• Ik vind het prettig dat ik de lessen online kan volgen.

• Ik had voor ik begon nooit echt stil gestaan bij meditatie of überhaupt interesse gehad in zen. Ik ben er soort van ingerold, met iemand die wel langer interesse had maar niet aan was begonnen, dus we startten september 2019 samen. Het aparte is dat diegene met wie ik begon niet eens de introductiecursus afmaakte, deels ook doordat hij de relatie met mij beëindigde en we eigenlijk sindsdien ook geen contact meer met elkaar hebben; ik heb juist veel kracht gevonden in het continueren met mediteren. Ik doe nu sinds februari 2020 dus mee met de gevorderde groep en i.c.m. het hele corona-gebeuren en natuurlijk ook de relatiebreuk, heb ik zoveel groei bemerkt in dit bewogen jaar. Veranderingen brengen ook veel ontwikkelingen en ik ben heel blij dat mijn ex bij mij zen.nl onder de aandacht heeft gebracht, dat kan ik hem nooit kwalijk nemen :)

• De omgang met elkaar en de begeleiding/uitleg vanuit de docent vind ik super. Ik was erg zenuwachtig vooraf maar heb gemerkt dat iedereen met respect behandeld wordt.

• Meer dan tevreden over de cursus & de begeleiding. Het lijkt er inderdaad op dat zenmeditatie hetgeen is waar ik al jaren naar op zoek was.

• Zen is echt een verrijking van mijn leven. Heel waardevol en het enthousiasme, geduld en positiviteit van de docent zijn heel fijn en aanstekelijk. Ik voel me veilig en op mijn gemak om te delen wat ik wil delen tijdens de lessen. Wat ik ook heel fijn is, dat je heel makkelijk kan switchen van avond als het je niet uit komt en dat je als je behoefte daaraan hebt, bijvoorbeeld 2 keer kunt gaan.

• Cursus is al wel beëindigd, in voorjaar. Maar heel tevreden over de inhoud, praktijk en theorie. Ook over de docent, heel prettig kundig en eerlijk. Ik heb er veel aan gehad ondanks de Corona periode. Bepaalde thema’s zijn verhelderd en effecten van mediteren zichtbaar.

• De cursus geeft nieuwe inzichten en ik vind het interessant om samen met medecursisten van gedachten te wisselen.

• Ik vind de cursusthema's echt iets bijdragen aan de structuur van de cursus. Ook is er plaats voor diepgang tijdens de lessen en is er altijd tijd voor vragen.

• Ik ben echt onder de indruk van en heel blij met de manier waarop Zen de lessen online heeft door kunnen laten gaan.

• Ik ben zeer tevreden over de cursus en alles er omheen. Ik heb hiervoor op eigen houtje gemediteerd, maar alle begeleiding, theorie en zen methodieken zorgen ervoor dat ik nog veel meer uit mijn dagelijkse meditatie haal. Top!

• Sceptisch begon ik in juni 2017 met een zomercursus. Na de 1e les voelde ik, hier heb ik iets aan. De zorgvuldigheid waarmee alles gedaan wordt is bewonderingswaardig, van mailing tot lesinvulling, van aankomst tot vertrek.

Lees hier meer over de komende introductiecursussen