whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, dialoogtraining, gesprek, perspectieven, dialoog, opleiding, bubbel, zinoefening, projectie, perceptie, juist spreken, luisteren, communiceren, Boeddha, David Bohm, zonder oordelen


In gesprek of uitgepraat?



Bettina Zevenbergen, Zen.nl Zeist

In gesprek of uitgepraat?’ is de titel van het promotie-onderzoek van Christine Bleijenberg. Ze onderzoekt hoe in gesprekken wordt omgegaan met verschillende perspectieven in de context van participatieprocessen bij de lokale overheid. Het is dialoog in praktijk.

De volgende online dialoogtraining van twee ochtenden start vrijdag 27 augustus.
Klik hier voor meer informatie en aanmelding


NIEUW
In het najaar start ook de eerste opleiding voor dialoogtrainers, zie voor meer informatie en aanmelding: https://www.zen.nl/dialoog/

Dialoog leesbaar uitgelegd
Christine zit al enige jaren bij mij in de groep en zo voel ik me betrokken bij haar onderzoek. Ook had ze er wel wat over verteld en een keer een gastles gegeven met als onderwerp ‘deep democracy’. Toen zij mij onlangs na de les haar proefschrift in de hand drukte voelde ik wel een bubbel, kan ik dit begrijpen? Tot mijn vreugde is het niet alleen heel begrijpelijk, het is ook heel leuk om te lezen. En het sluit prachtig aan bij onze zenbeoefening, onder andere het bewust worden van projectie en perceptie en juist spreken en luisteren.

De blinden en de olifant
Op het gevaar af dat ik nu ga ‘downloaden’ (dat is selectief luisteren, alleen datgene oppikken wat mijn bestaande ideeën en opvattingen bevestigt, een van de aspecten van hoe mensen communiceren die gedefinieerd worden in het proefschrift): het onderwerp doet mij denken aan het verhaal van ‘De blinden en de olifant’. Nadat iedereen een stukje van de olifant bevoeld heeft, gaan ze bespreken wat een olifant nu precies is. Er ontstaat een heftige strijd. Boeddha zegt dan “Wanneer je aan je opvattingen vasthoudt, zul je nooit de waarheid ontdekken”.

Het onderzoek
Het onderzoek neemt je mee in de processen en aspecten die van belang zijn bij de dialoog. In het hele besluitvormingsproces van de lokale overheid is het moment, het gesprek van belang. Er zijn observaties uitgeschreven, je kan zo’n gesprek helemaal meevoelen. Er is een indrukwekkende literatuurlijst met onder andere David Bohm. De resultaten vormen een bevestiging van en een aanvulling op bestaande theoretische inzichten over de betekenis van gesprekken voor het verloop van participatiegesprekken.

Zelfreferentialiteit
Een van de resultaten van dit onderzoek laat zien dat, wanneer ambtenaren zich bewust zijn van hun neiging tot zelfreferentialiteit, zij meer openstaan voor andere perspectieven en beter luisteren. Zelfreferentiatliteit verwijst naar de neiging van mensen om gebeurtenissen vanuit een geheel eigen perspectief te bekijken en te interpreteren, vaak zonder dat zij zich daarvan bewust zijn. Het bewustzijn van hun eigen zelfreferentialiteit blijkt daarmee een belangrijke voorwaarde om afwijkende en kritische perspectieven in een gesprek te erkennen.

Dialoog als aanbeveling
Een van de aanbevelingen met betrekking tot het erkennen en waarderen van verschillende perspectieven is dat moet worden gezocht naar de manier om hiermee op een constructieve manier om te gaan. Hiervoor wordt 'de dialoog van Bohm' zoals we die ook in onze Zen.nl dialoogtraining beoefenen, als geschikte gespreksvorm aanbevolen. In een dialoog staat niet de oplossing centraal, zoals in participatieprocessen vaak het geval is, maar het bespreekbaar maken van verschillende perspectieven op een kwestie door aandachtig te luisteren zonder te oordelen.

Proefschrift
Ben je geinteresseerd dan kun je het profeschrift bestellen bij: bettina@zen.nl.

De volgende online dialoogtraining van twee ochtenden start vrijdag 27 augustus.
Klik hier voor meer informatie en aanmelding


NIEUW
In het najaar start ook de eerste opleiding voor dialoogtrainers, zie voor meer informatie en aanmelding: https://www.zen.nl/dialoog/