whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, bubbels, sesshin, oefentherapie, patroon, zenmeester, stress, ademhaling, angst, bang, voelen, onderzoeken, gevoelens, ziekenhuis, ervaring, jeugdtrauma, heftig, emotioneel, boos, reactie
© Zen.nl

Kom jij maar even meeSaskia Koerntjes, Zen.nl Zevenaar

Ondanks veel mediteren heb ik nog best wat bubbels. Regelmatig snap ik dan niet goed wat er gebeurt. Een van die bubbels werd mij duidelijk in mijn eerste sesshin. Ik ben geboren met vier korte vingers aan mijn rechterhand. De vier vingers missen elk twee kootjes en de duim is normaal. Door veel oefentherapie ben ik er best handig mee. Ik heb veel dingen links leren doen. In mijn dagelijkse doen en laten heb ik er geen last van, noch fysiek noch mentaal, maar er bleek toch nog een behoorlijke bubbel onder te liggen.

Patroon
Tijdens de sesshin werd ik door de zenmeester uit de kring gevist, met een wenkend gebaar van ‘kom jij maar eens even met mij mee’. Ik schoot helemaal in de stress. Zodra iemand dit gebaar naar mij maakt en ik achter iemand aanloop, voelt dat alsof ik naar de slachtbank moet. Klotsende oksels, stokkende ademhaling, verkrampte spieren. Pure angst. Mijn limbisch systeem ging finaal met mij aan de haal, ik heb nauwelijks gehoord wat er tegen me werd gezegd, ik wilde alleen maar weg. Er was geen enkele reden om mij zo bang te voelen en toch voelde het echt heel erg. Nu is de sesshin natuurlijk de plek om dit soort bubbels goed te onderzoeken en dit was er eentje die het onderzoeken waard was, maar ik had nog geen idee waar ik moest beginnen.

Bubbel op laten komen
Drie dagen lang dacht ik tijdens het mediteren regelmatig aan de vinger die mij riep en steeds kwam iets van het bijbehorende gevoel weer op. Niet zo heftig als in de feitelijke situatie, maar toch heel voelbaar. Niet aangenaam, maar ik bleef erbij en liet de gevoelens steeds weer opkomen. Ik wilde er vaak voor weglopen, maar tegelijk besefte ik, hiervoor ben ik op sesshin. Er was hier ruimte genoeg om dit nu eens goed te onderzoeken. En opeens kwam er een herinnering boven van toen ik bijna 3 jaar oud was. Ik voelde de angst van toen, het sloeg in als een bom!

Ik was toen als kind net geopereerd aan mijn kleine handje dat helemaal in verband gewikkeld was. Samen met mijn moeder was ik in het ziekenhuis voor controle en toen gebeurde het, de arts zei tegen mij ‘kom jij maar even mee’ en maakte het bijpassende gebaar. Daar in de behandelkamer verwijderde hij het verband en op zo’n brute wijze dat de hechtingen sprongen en het een en al bloed werd. Ik huilde en mijn moeder schreeuwde naar de arts.

Ik kende dit verhaal, maar heb nooit doorgehad dat dit zo diep in me nog steeds leefde en de details waren nog nooit zo helder voor mij geweest. Het zinnetje en het gebaar “Kom jij maar even mee” was de onbewuste trigger die tot op dat moment een fysieke reactie van klotsende oksels en verkrampte spieren teweegbracht.

Bubbel verwerken
Door deze ervaring tijdens de sesshin regelmatig aan mijn geestesoog voorbij te laten trekken en daarbij die ook steeds te voelen, heb ik dit jeugdtrauma eindelijk kunnen verwerken. Als ik nu nog eens gewenkt wordt en ‘even mee moet komen’ reageer ik veel minder heftig of soms zelfs met een smile. En dat maakt een groot verschil, want nu kan ik horen wat er dan tegen mij gezegd wordt en dat was in het verleden niet zo. Dit heeft mij vaak parten gespeeld in relatie met werkgevers.

Het ‘kom jij maar even mee’ door de zenmeester tijdens mijn eerste sesshin deed heel veel pijn, maar was precies wat ik nodig had om mijn jeugdtrauma te ontdekken en te kunnen verwerken.

Na de sesshin heb ik het er nog eens met mijn moeder over gehad en zij reageerde nog steeds emotioneel en was nog steeds boos op die arts. Door haar reactie kon ik zien hoe traumatisch de ervaring voor haar en voor mij is geweest.

Ik dacht geen last meer van mijn hand te hebben, tot de zenmeester mij wenkte. Nu ben ik blij met wat ik allemaal heb geleerd van mijn hand.

De volgende sesshins zijn gepland voor:

Van 9 t/m 15 mei o.l.v. Floor Rikken (wachtlijst)
Van 16 t/m 22 mei o.l.v. Yvonne Visser (wachtlijst)
Van 27 juni t/m 3 juli o.l.v. Rients Ritskes (wachtlijst)
Van 4 t/m 10 juli o.l.v. Rients Ritskes (wachtlijst)
Van 17 t/m 23 oktober o.l.v. Floor Rikken (extra sesshin)
Van 21 t/m 27 november o.l.v. Arthur Nieuwendijk (wachtlijst)

Van 16 t/m 22 januari 2022 o.l.v. Yvonne Visser
Van 8 t/m 14 mei 2022 o.l.v. Floor Rikken
Van 26 juni t/m 3 juli 2022 o.l.v. Rients Ritskes
Van 2 t/m 8 oktober 2022 o.l.v. Arthur Nieuwendijk