whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, student, concentratie, competitie


Mediteren helpt studentenDe afgelopen maanden was regelmatig in het nieuws hoe slecht studenten zich voelen. 28.000 studenten vulden een vragenlijst in en 51 procent rapporteerde psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate, zo staat vermeld in de media. Veelgenoemde klachten zijn uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk. Gelukkig doen sommige studenten een cursus zenmeditatie en ervaren dat thuis en samen in een groep mediteren een methode is om beter om te gaan met alle uitdagingen. Lees hieronder de ervaringen van Joris, student in Nijmegen.

Suggesties: ken jij ook een student die wel wat zen kan gebruiken? Stuur hem of haar dan dit artikel door.

Joris Kwint volgt twee studies, psychologie en filosofie. Bij aanvang van zijn studies besloot hij aan zen te gaan doen bij Zen.nl Nijmegen.


“Vanaf dat ik een klein kind was, had ik hardnekkige concentratieproblemen. Lezen was lastig, ik kon mijn aandacht er niet bijhouden. Ik ben uiteindelijk aan zen gaan doen omdat ik meer rust in mijn hoofd wilde en meer ‘aanwezig wilde zijn’.
Joris (23 jaar) doet nu 1,5 jaar aan zen. Hij volgt bij Zen.nl Nijmegen wekelijkse lessen en mediteert regelmatig. Dat houdt hij vol omdat hij merkt dat het hem heel erg helpt om zich beter te concentreren. “Ik kan nu beter de stilte horen. Er zijn minder gedachten op de achtergrond. Dit merkte ik al na vier weken”, aldus Joris.
“Je moet het wel bijhouden” vertelt hij verder. “Dat is wel eens lastig. Ik heb eigenlijk nooit echt zin om te mediteren. Dat is wel een dingetje.”
Hoe hij dat oplost? “Ik heb een vast ritme, meestal mediteer ik na het douchen. Dit soort psychologische trics helpen. Wat ook helpt is weten dat het goed voor me is. Je moet jezelf wel blijven motiveren en vernieuwen. Ik bedenk regelmatig waarom ik mediteer en wat ik ermee wil bereiken. Ik voel ook sneller als ik het nodig heb. Ik denk dan ‘een beetje concentratie zou fijn zijn’ en weet dan dat ik mediteren tot mijn beschikking heb om dit te bereiken. Sporten is ook fijn, maar mediteren werkt voor mij beter. Anders.”
“Mijn omgeving merkt het ook”, vertelt Joris, “Laatst zei een jongen tegen me dat hij me steeds meer relaxed vond, steeds meer zen. Ik moest toen van binnen wel even lachen, hij weet niet dat ik mediteer”.
Waar Joris ook de vruchten van mediteren plukt, is in het omgaan met competitie. “De competitie in mijn generatie is hoog”, licht hij toe, “veel mensen zitten op LinkedIn. Daar zien we dan van elkaar wat we doen, bijvoorbeeld waar we stage lopen. Ik denk dan vaak, dat is cool, dat wil ik ook. Maar meteen daarna denk ik, laat maar. Ik ben oké met wat ik nu doe. Dat geeft enorm veel rust”.

Meer informatie over de introductiecursus vind je via deze link.