whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, concentreren, focussen, studie, sociale media, telefoon, introductiecursus, plan beter, wegstoppen, leren, inzicht, bewust, vertrouwen, rust, harmonie


Mediteren helpt studenten (deel 2)



De afgelopen maanden was regelmatig in het nieuws hoe slecht studenten zich voelen. 28.000 studenten vulden een vragenlijst in en 51 procent rapporteerde psychische klachten, van wie 12 procent in ernstige mate, zo staat vermeld in de media. Veelgenoemde klachten zijn uitputting, eenzaamheid en prestatiedruk. Gelukkig doen sommige studenten een cursus zenmeditatie en ervaren dat thuis en samen in een groep mediteren een methode is om beter om te gaan met alle uitdagingen. Eerder publiceerden we de ervaringen van Joris, vandaag het verhaal van Jeroen Schot ook student in Nijmegen.

Suggesties: ken jij ook een student die wel wat zen kan gebruiken? Stuur hem of haar dan dit artikel door.

Jeroen Schot werkt parttime als procesingenieur en doet de master "Duurzame energietechniek" aan de TU in Eindhoven


Waarom ben je begonnen met mediteren?
Afgelopen januari begon ik te merken dat ik me door de hectiek van de dag niet meer kon concentreren en focussen op één taak. Nu ik naast mijn studie meer nevenactiviteiten heb, zijn er veel dingen die mijn aandacht vragen. Ook de sociale media en de telefoon hebben invloed daarop. Ik merkt dat corona de impact van de mobiele omgeving versterkt en dat daardoor de grens van privé, werk en studie vervaagt. Het werd steeds moeilijker om mijn tijd af te bakenen. Ik werd meer geleefd dan dat ik zelf leefde. Ik wou leren hoe ik me beter kon concentreren. Toen zag ik bij het station in Nijmegen een poster voor meditatiecursussen. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en had het gevoel dat het mij kon helpen. Ik ben op de website gaan kijken en dacht dat ik er veel aan zou kunnen hebben, dus heb ik me opgegeven voor een introductiecursus.

Het viel mij op dat de samenstelling van de groep cursisten heel gevarieerd was. Zoveel studenten en diversiteit qua leeftijd had ik niet verwacht. Inmiddels merk ik dat ik veel dingen echt met meer aandacht kan doen, dat loopt uiteen van groente snijden tot aan de werkzaamheden voor studie en bijbaan. Ik plan beter en doe vaker één ding tegelijk in plaats van alles tegelijk. Ik voel ook dat ik minder geleefd wordt. Als mij nu wordt gevraagd door mijn leidinggevende of studiegenoot of ik iets kan doen, zeg ik nu niet meer automatisch 'ja'. Door zen kan ik beter afstand nemen en mijn eigen overwegingen maken of ik iets wel of niet kan doen."

Jeroen (27 jaar) doet nu 3 maanden aan zen. Hij volgt de wekelijkse lessen en mediteert thuis in een plekje dat hij daarvoor heeft ingericht 1 x per dag 20 minuten. "Eigenlijk moet het 2 x 20 minuten zijn, maar dat red ik niet. Wat mij ook veel brengt bij het mediteren is dat er veel gedachtes over hetzelfde onderwerp voorbijkomen, waardoor ik me dan pas bewust wordt dat dat onderwerp kennelijk speelt, ik had sommige dingen weggedrukt. Bijvoorbeeld iets wat ik heb gezegd waar ik me niet fijn over voel of een afspraak die ik vergeten ben. Door het niet weg te stoppen zit het minder dwars en kan je er actief weer iets mee gaan doen."

"Ik denk dat er nog heel veel dingen zijn om te leren. Zo deed ik de afgelopen les weer een mooi inzicht op: dat je meteen endorfine aanmaakt als je een goeie afloop verwacht en dat wanneer je je zorgen maakt, je juist adrenaline aanmaakt. Binnenkort ga ik afstuderen en dat vind ik best spannend. Nu ben ik mij heel bewust van het belang van vertrouwen in een goede afloop."

"Mijn omgeving is nog wat sceptisch. Die denken dat mediteren zweverig is. Dat oordeel had ik zelf ook overigens. Ik zou het ook niet iedereen aanraden. Niet iedereen heeft het nodig. Maar ik raad het wel mensen aan die meer rust en harmonie willen. Eigenlijk zou ik het juist degenen die het zweverig vinden willen aanraden, al was het maar om te kijken of dat vooroordeel wordt bevestigd. Je weet niet wat je mist als je het zelf nog nooit hebt gedaan."

Meer informatie over de introductiecursus vind je via deze link.