whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, moederschap, sesshin, weekendsesshin, ratio, onderbewuste, bubbels, gevoelens, opluchting, verantwoordelijkheid


MuizenmoederDoor Florentine van Lookeren Campagne Zen.nl Nederland

Column over zen, meditatie en moederschap

Toen ik zwanger was van mijn eerste kind ben ik extra gaan mediteren en op een weeklange sesshin geweest én nog eens twee keer op weekendsesshin. Sommige mensen gaan hun keukenkastjes soppen, ik wilde vooral met een blinkend schoon onderbewustzijn aan de bevalling beginnen.

Vlak voor de bevalling kregen we muizen. We woonden namelijk boven de broodjeszaak en die ging zijn keuken verbouwen. Alle kleine knagers verhuisden tijdelijk naar ons. ’s Avonds liet moeder muis haar kleintjes nog even over ons aanrecht dansen. Het was gezellig om te zien en bar onhygiënisch. Ik ging toch maar keukenkastjes soppen.

Een weekje later werd ik moeder. En binnen een paar uur dacht ik: waarom ben ik eigenlijk op sesshin geweest? Ineens was mijn perspectief 180 graden gedraaid. Alles waar ik tijdens sesshins op had zitten knagen aan gebeurtenissen uit mijn jeugd zag ik nu door de moeder-bril en ik zag: dit werk kun je niet perfect doen.

Ik zag, dat ik binnen een paar uur al ‘fouten’ maakte met mijn kind: fouten waar ik me van bewust was (oké, dat ging niet helemaal handig met die luier) en zaken waar ik me van bewust was maar waarvan ik geen flauw idee had wat het juiste antwoord was (voeden bij ieder huiltje, goed of fout?). Het kon niet anders of ik deed ook van alles fout zonder het te weten.

Die directe ervaring had in één keer een berg bubbels irrelevant gemaakt. Toch bleef ik bang om bubbels over te dragen.

‘Volg je gevoel, dan doe je het goed’ roept de kraamzorg je toe. Maar die vlieger gaat niet op als je aan zen doet – dan weet je dat je gevoelens je flink om de tuin kunnen leiden. Bovendien moest ik voortdurend dingen doen die niet goed voelden en toch nodig waren: de hielprik, een ziekenhuisopname, vijf minuten naar buiten zonder kind.

Je ratio volgen is net zo onmogelijk. Er blijkt in babyland totaal geen overeenstemming te bestaan over hoe je nu het beste voor een baby kunt zorgen. Wat was ik daar kwaad over. Hoe lang kregen mensen al baby’s? Honderd, tweehonderd duizend jaar? Hoe kan het dat we dan nog niet weten hoe vaak per dag je ze moet voeden? Ik dacht aan die muizenmoeder en haar spelende kleintjes op mijn aanrecht. Waarom was het moederschap voor haar vanzelfsprekend en voor mij niet?

Ik bracht mijn kind naar de crèche met een gevoel van opluchting. Daar was hij veilig. Als ik hem ophaalde voelde ik de verantwoordelijkheid als een fysieke last weer op mijn schouders neerdalen.

De komst van mijn tweede was minder overrompelend. Dat gaf ruimte voor een nieuwe gedachte. Ik bracht hem weg en realiseerde me: om werk te kunnen doen waar ik volstrekt vervangbaar was, gaf ik de enige taak waar ik als beste ter wereld geschikt voor was, over aan een vreemde.

Die vreemde is uitgerust, opgeleid, geduldig en ze laat de kinderen hun eigen sap persen met de elektrische sinaasappelpers. En toch hebben ze liever mama.

Nu zit ik thuis en ik draag bubbels over bij de vleet. Dat vind ik eng. Maar vandaag dacht ik ineens: het zijn onze bubbels. En het is nu niet te zeggen tot welke actie zij onze kinderen zullen aansporen.

Ik ben nu een muizenmoeder, want ik ben er. Ik geef door wat ik heb gekregen. De hooikoorts van mijn vader. De manier waarop mijn moeder Jip en Janneke voorlas. Als ik mijn kinderen voorlees, hoor ik haar stem in mijn hoofd. Als zij later voorlezen, dragen ze hun omi bij zich. En net zoals ik mijn hooikoorts koester, hoop ik dat ze later hun bubbels zullen koesteren. Onze bubbels. En dan doen ze – hopelijk - een dansje over het aanrecht.

De volgende sesshins zijn gepland voor:

Van 9 t/m 15 mei o.l.v. Floor Rikken (wachtlijst)
Van 16 t/m 22 mei o.l.v. Yvonne Visser (wachtlijst)
Van 27 juni t/m 3 juli o.l.v. Rients Ritskes (wachtlijst)
Van 4 t/m 10 juli o.l.v. Rients Ritskes (wachtlijst)
Van 17 t/m 23 oktober o.l.v. Floor Rikken (extra sesshin)
Van 21 t/m 27 november o.l.v. Arthur Nieuwendijk (wachtlijst)

Van 16 t/m 22 januari 2022 o.l.v. Yvonne Visser
Van 8 t/m 14 mei 2022 o.l.v. Floor Rikken
Van 26 juni t/m 3 juli 2022 o.l.v. Rients Ritskes
Van 2 t/m 8 oktober 2022 o.l.v. Arthur Nieuwendijk