whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, moederschap, sesshin, aandacht, slaaptekort, wensen, noden, blij, bedroefd, bang, hart, voelen


Net als op sesshinDoor Florentine van Lookeren Campagne Zen.nl Nederland

Column over zen, meditatie en moederschap

Heb je jaren geoefend om je aandacht bij één ding te houden, krijg je twéé kinderen. Niet tegelijkertijd, maar toch. Toen de tweede werd geboren was de oudste twee. Die had nog best veel aandacht nodig.

Ik dacht: dan plan ik dat in. Dan heeft hij zijn momentje zus, en de baby zijn momentje zo. Maar nee. Die momentjes moeten óók. Het probleem is de acute aandacht. Peuter valt nu, op dit moment, uit de zandbak. Maakt niet uit dat ik net even de baby zit te voeden. Wat zich aandient, nu, op dit moment, is een luid en dringend verzoek om mijzelf in tweeën te hakken. Daar zit je dan met je zen. Wat is right action?

Negen keer een hongerige baby neerleggen om de peuter te hulp te schieten en de tiende keer erg boos worden op een peuter die zich oprecht pijn gedaan heeft? Mwah.

In de eerste fase zijn er hormonen en er is een ongelofelijk slaaptekort. Niet een tijd om principieel te zijn. Maar nu zijn we twee jaar verder. Nog steeds heb ik twee kinderen en nog steeds trekken ze me meerdere malen per dag in tegenovergestelde richtingen. Daarbij heb ik zelf tegenwoordig ook af en toe wensen en noden. Die wil ik niet altijd opzij hoeven schuiven. Wat is nu right action?

Ik heb een plan bedacht. Het bestaat uit twee delen. In de eerste plaats ga ik naast het dagprogramma van de kinderen een ochtendprogramma van de mama ophangen. Zo weten de kinderen wanneer ik beschikbaar ben en wanneer niet. Geen scènes meer omdat ik nog niet ontbeten heb en de kinderen al te trappelen staan om naar buiten te gaan.

In de tweede plaats ga ik me een beeld voor ogen houden. Het is het beeld van een lange rij mensen, gekleed in het zwart, wandelend langs de weg richting de vuurtoren van Ameland. De rij is zo lang dat auto’s ervoor stoppen. De paarden in de wei naast de weg kijken op en lopen een stukje mee.

De mensen lopen niet als soldaten, in de pas. Toch hebben ze hun passen op elkaar afgestemd. Ze hebben hun aandacht bij zichzelf en ze lopen samen. Sommigen zullen blij zijn, anderen bedroefd of bang. Geeft niet. Ze lopen allemaal verder. Meer dan honderd mensen, één van hart. De paarden die meelopen voelen het. De mensen in de auto’s zien het.

De stoet loopt naar de vuurtoren, draait om en loopt terug. Volstrekt zinloos. En tegelijk is dit het enige beeld dat ik kan bedenken dat mij gaat helpen. Niet om mijn aandacht te verdelen, maar om mijn aandacht te vergroten.

De volgende sesshins zijn gepland voor:

Van 9 t/m 15 mei o.l.v. Floor Rikken (wachtlijst)
Van 16 t/m 22 mei o.l.v. Yvonne Visser (wachtlijst)
Van 27 juni t/m 3 juli o.l.v. Rients Ritskes (wachtlijst)
Van 4 t/m 10 juli o.l.v. Rients Ritskes (wachtlijst)
Van 17 t/m 23 oktober o.l.v. Floor Rikken (extra sesshin)
Van 21 t/m 27 november o.l.v. Arthur Nieuwendijk (wachtlijst)

Van 16 t/m 22 januari 2022 o.l.v. Yvonne Visser
Van 8 t/m 14 mei 2022 o.l.v. Floor Rikken
Van 26 juni t/m 3 juli 2022 o.l.v. Rients Ritskes
Van 2 t/m 8 oktober 2022 o.l.v. Arthur Nieuwendijk