whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Rients Ritskes, Frank Flippo, recensie, zen en onzin van het leven, koan, communicatie, zeeklooster, verlichting, energie, groeien, symboliek


Recensie koanboek
Redactie Zen.nl, Zen.nl Nederland

Frank Flippo, historicus, journalist, schrijver en schrijfcoach, schreef een uitgebreide recensie van Rients Ritskes nieuwste boek Zen en onzin van het leven - een verzameling moderne en klassieke koans.

Uit deze recensie:
Verfrissend is dat Ritskes zijn persoonlijke beleving met tal van anekdotes illustreert en ook het begrip koan een veel ruimere invulling geeft. Bijna alles kan volgens hem als een koan dienen. Elke waarneming die je inzicht kan scherpen in de absurditeit en zinvolheid van het leven is bruikbaar.

Alle communicatie in een traditioneel Zen klooster lijkt soms één grote koan. Vele jaren geleden vroeg de jonge en onervaren Rients aan de poort: ‘Mag ik binnenkomen als leerling?’ Het antwoord luidde: ‘Nee, maar je mag wel bladeren vegen.’ Teleurgesteld blies hij de aftocht. Later begreep hij dat zijn aftocht een misverstand was. Hij keerde terug. Dit keer mocht hij wel binnenkomen. De schijnbare afwijzing bleek een test die ze aan elke nieuwkomer opleggen. In Rients’ eigen woorden: ‘Want Zen ís natuurlijk bladeren vegen en afwassen.’ Of: ‘Verlichting betekent doen wat gedaan moet worden.’ Hij bedoelt dat niet als een plichtmatig voort akkeren zoals aan een lopende band, maar in een blijmoedige meditatieve staat alles zonder dralen aanpakken wat zich aandient.
Maar als het zo eenvoudig is, waarom zou je dan eerst moeilijke koans gaan bestuderen? Deze vraag lijkt op: waarom zou ik energie steken in moeilijke kunst? Het antwoord luidt: het is niet verplicht. Mensen bestuderen koans, of complexe kunst, omdat ze er genoegen in scheppen om dat te doen. Omdat ze het gevoel hebben dat ze groeien, als ze de symboliek kunnen doorgronden. Bij koans is die inspanning nog gerichter: het is een intellectuele methode die je leert, het intellect zelf als zaligmakend mechanisme los te laten.

Lees hier de hele recensie: Alleen buiten je comfortzone kun je leren

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Rients Ritskes, Frank Flippo, recensie, zen en onzin van het leven, koan, communicatie, zeeklooster, verlichting, energie, groeien, symboliek